« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
9. RUJNA DO 15. LISTOPADA

TIH provodi akciju "Imamo pravo znati!"

VIDEO - Transparency International Hrvatska pozdravlja izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama i akcijom želi građane s njim upoznati

TIH Imamo pravo znati
TIH Imamo pravo znati (Ranko Šuvar/Cropix/Infopunkt)
Više o

Transparency International Hrvatska

,

TIH

,

pristup informacijama

,

Zakon o pravu na pristup informacijama

,

Zorislav Antun Petrović

Transparency International Hrvatska (TIH) najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će od 9. rujna do 15. listopada provoditi akciju "Imamo pravo znati!", s ciljem upoznavanja građana sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. Namjera im je upoznati građane s temeljnim značajkama tog zakona, potaknuti tijela javne vlasti na ulaganje većih napora u informiranje građana te zagovarati najbolje izmjene zakona koji bi tijekom rujna trebao biti usvojen u Hrvatskom saboru.

Konačni prijedlog Zakona je napredak u odnosu na postojeći, ocijenio je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović dodajući međutim kako ga još treba doraditi čime bi se osigurala maksimalna dostupnost informacija.

Petrović je pozdravio uvođenje testa javnog interesa, proširivanje kruga tijela javne vlasti obuhvaćenih Zakonom na pravne osobe čiji programi se u cijelosti ili djelomično financiraju iz državnog proračuna ili iz proračuna jedinica lokalne samouprave te uvođenje novčanih sankcija prema osobi u tijelu javne vlasti koja ne dostavi godišnje izvješće o provedbi Zakona u propisanom roku.

Kako bi se kvalitetno reguliralo pravo na pristup informacijama, po Petrovićevom mišljenju u Zakon treba vratiti odredbu o povjereniku, koja je već bila predstavljena javnosti pri inicijalnoj raspravi, kao drugostupanjskom tijelu koje će odlučivati o žalbama građana pri uskraćivanju njihovog prava na pristup informacijama.

Hrvatska bi trebala i potpisati i ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o pristupu službenim dokumentima te uskladiti s njom Zakon, posebice kada je u pitanju povreda prava intelektualnog vlasništva. Dodatnu kvalitetu zakonu, kako je rečeno, dalo bi otvaranje mogućnosti građanima za podnošenje zahtjeva za pristup informacijama e-mailom i faksom te osiguravanje edukacije građana.

U sklopu akcije predviđeno je promoviranje Zakona o pravu na pristup informacijama u 15-ak gradova. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 13:26:41
Novi komentar
nužno
nužno