« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
krive predodžbe

Testosteron nije povezan s agresivnošću

Ne samo da ovaj ''muški'' hormon ne uzrokuje agresivno ponašanje, već i potiče fair play

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

agresivnost

,

fair play

,

testosteron

,

Michael Naef

,

egocentričnost

Švedski i britanski znanstvenici htjeli su provjeriti kako hormon testosteron utječe na društveno ponašanje. U istraživanju objavljenom u časopisu Nature pokazalo se da taj ''muški'' hormon ne uzrokuje agresivno i egocentrično ponašanje. Upravo suprotno - testosteron može potaknuti i fair play.

Znanstvenici su analizirali oko 120 žena koje su u paru trebale rasporediti stvarnu količinu novca. Dali su im tabletu testosterona ili tabletu s placebo efektom nakon čega su mogle dati poštene ili nepoštene ponude partnerima s kojima su pregovarale.

Žene koje su uzele pravu tabletu uglavnom su nudile bolje i poštenije novčane ponude. Struččnjaci su prema tome zaključili da testosteron povećava osjećaj o nečijem statusu i potiče fair play.

Michael Naef kaže da prosocijalno ponašanje u kompleksnijem ljudskom društvu (za razliku od životinja kod kojih testosteron zbilja uzrokuje agresivnost) osigurava određen status.

Stručnjaci su zaključili da nova saznanja konačno ruše mit o povezanosti testosterona i agresivnosti, koju očito potiče nešto drugo.

09.12.2009. 07:29:13
Novi komentar
nužno
nužno