« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZVUCI ZA SVE

Terapeutske melodije za mobitele rješavaju sve vaše probleme

Imate problema s tenom? Muči vas mamurluk? Vrane vam idu na živce? Uzmite mobitel u ruke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

ringtones

,

melodije za mobitel

Odbacite 'čarobne' pilule ako vas muči nesanica! Od sad vam je potreban samo odgovarajući zvuk, odnosno melodija za mobitele, takozvani ringtone i imat ćete svoj noćni mir. Možda se čini kao šala, ali u pitanju je sasvim ozbiljna stvar. Bar što se tiče Japanaca koji već neko vrijeme uživaju u „terapeutskim melodijama" koje se, ako je suditi prema riječima glasnogovornika telekomunikacijskog giganta kompanije Index, masovno preuzimaju. Ta je kompanija jedna od vodećih ponuđača ove personalizirane usluge čiji kredibilitet leži u činjenici da ju je smislio čuveni Matsumi Suzuki, šef  Japanskog laboratorija za melodije koji je nastao prije osam godina iz prestižnog Japanskog akustičkog laboratorija, piše Times.  On je inače poznat, između ostalog, i po tome što je stvorio umjetni zvuk komaraca koje ne čuju stariji od 60 godina i koji odvraća mlade i tinejdžere od kasnovečernjih okupljanja po parkovima.

Dakle, istraživanja koja su proveli Suzuki i njegov tim sugeriraju da je moguće riješiti čitav niz problema kao što su nesanica ili pospanost, odvikavanje od želje za većim grudima, pretjerana ovisnost o kućanskim poslovima, mamurluk, uljepšavanje tena, tjeranje vrana... Korisnici na raspolaganju imaju 27 melodija s raznoraznim učincima. Jedna od najzanimljivijih je Hanna Sukkiri melodija koja korisnicima, svaki put kad zazvoni telefon, ublažava simptome alergije na pelud - naime, ona 'pročišćava' nos i dišne putove te tako olakšava disanje. Navodno ta melodija šalje zvučne signale pod određenim frekvencijama, a pojedinac može odabrati zvuk koji mu najviše odzvanja u nosnoj šupljini i tako si olakšati disanje.

Dalje, melodija koja poboljšava ten također je jedna od zanimljivijih - ona ustvari predstavlja kombinaciju alfa valova i zvukova prirode, kao što su pjev ptica i potok. Navodno vas tjera na umivanje i odlazak u kupaonicu što je korisno za kožu.

Kako podsjeća Daily Telegraph, jedan od prvih stručnjaka koji je uočio povezanost između tijela i melodija s mobitela bio je također Japanac Hideto Tomabechi koji je potrošio 15 godina života na istraživanja o ovom odnosu. Na redu je smišljanje melodije koja će natjerati ljude koji je čuju da se zaljube u onoga tko ju pušta. Zasad je melodije moguće preuzieti smo u Japanu, ali neće još dugo biti tako.

16.03.2010. 11:37:00
Novi komentar
nužno
nužno