« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Teleskop otkriva tajne svemira

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

teleskop Hubble

,

život u svemiru

Svemirskim teleskopom Hubble znanstvenici su otkrili ugljikov dioksid i monoksid u atmosferi udaljenog planeta, što bi mogao biti prvi korak k otkriću života izvan Zemlje, objavila je NASA.

Otkrivanjem organskih spojeva koji možda potječu od živih organizama na planetu sličnom Zemlji "možda će jednom biti prvi dokaz o postojanju života izvan našeg planeta", priopćila je američka svemirska agencija komentirajući otkriće ugljikova dioksida na planetu veličine Jupitera udaljenom od Zemlje 63 svjetlosne godine.

"Nismo na pragu otkrića života na tom planetu, ali bi njegov kemijski sastav na nekom drugom planetu omogućio rađanje života", rekao je Ray Villard iz Znanstvenog instituta za istraživanja svemirskim teleskopom, dodajući da je planet koji je samo u tekućem i u plinovitom stanju, dobio ime HD 189733b i da je temperatura na njemu previsoka za nastanak bilo kakva oblika života.

Znanstvenici su na planetu otkrili organske molekule metana i vodene pare, dodao je Villard.

Prisutnost ugljikova dioksida i monoksida otkrio je Mark Swain, istraživač u NASA-inu laboratoriju Jet Propulsion u Kaliforniji koji je pomoću Hubblea istraživao infracrveno zračenje s tog planeta.

Hubble je 1990. lansiran u Zemljinu putanju gdje kruži na visini od 575 km. Označio je prevrat u istraživanju svemira i promijenio tumačenje postanka i razvoja svemira. (hina/metro-portal)

 

10.12.2008. 06:56:31
Novi komentar
nužno
nužno