« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
MA DAJ?!

Tečajevi i brošure - europski odgovor na novogodišnje napade na žene?!

Norveška je prva koja za migrante uvodi ne samo jezične tečajeve već i predavanja o ponašanju prema ženama i upoznavanje sa zakonima koji predviđaju kazne za silovanja i sve druge oblike nasilja prema ženama

Uvoze li se seksualni prijestupnici zbog kulturoloških razlika?
Uvoze li se seksualni prijestupnici zbog kulturoloških razlika? (Arhiva)
Više o

migranti

,

izbjeglice

,

seksualni napadi

Strahujući da bi moglo doći do stigmatiziranja migranata kao potencijalnih silovatelja, većina europskih zemalja izbjegavala se suočiti s brojnim slučajevima nasilja muškaraca pristiglih iz konzervativnijih sredina, mahom muslimanskih, prema ženama te je Norveška prva koja za migrante uvodi ne samo jezične tečajeve već i predavanja o ponašanju prema ženama i upoznavanje sa zakonima koji predviđaju kazne za silovanja i sve druge oblike nasilja prema ženama, prenose u petak svjetske agencije

To je pitanje postalo užarena tema nakon vijesti o masovnim seksualnim napadima na žene, uključujući i silovanja, u Njemačkoj, Finskoj, Švicarskoj, Švedskoj i Austriji, koji se pripisuju muškarcima sjevernoafričkog ili arapskog podrijetla.

Prvi programi upoznavanja migranata s lokalnim normama i zakonima pokrenuti su 2013. u Stavengeru, središtu norveške naftne industrije i magnetu za migrante, a nakon krize s velikom porastom broja silovanja između 2009. i 2011. i 'jasne statističke povezanosti' seksualnih delikata i muških migranata iz zemalja u kojima 'žene nemaju nikakvu vrijednost', kazala je Hanne Kristin Rohde, bivša šefica policijskog odjela za teške zločine u Oslu.

No, kad je javno obznanila da su počinitelji seksualnih delikata mahom migranti i da je uzrok tome kulturološke prirode, na nju se obrušio val neprijateljstva. Norveška, kao i većina europskih zemalja, u statistikama ne navodi podrijetlo ili vjeru počinitelja kaznenih djela, iako je u izvješću 2011. istaknuto da u 'statistici počinitelja kaznenih djela prevladavaju imigranti', ali se to nije pripisalo kulturnim razlikama već činjenici da se radi o mladim muškarcima.

'To je već tada bio veliki problem, ali je o tome bilo teško razgovarati. Puno je muških migranata koji nisu naučili da žene imaju vrijednost i da ih se mora poštivati', kazala je Rohde i dodaje da je 'tabu sad već malo popustio'. Ona zagovara obavezne tečajeve za sve migrante o normama ponašanja u norveškom društvu, posebice glede položaja žena i djece, i tvrdi da je to najveći problem i da je kulturološke prirode.

Dobrovoljne programe provodi neprofitna udruga Alternative to Violence u cilju da se migrante nauči i da prihvate jednakost spolova i činjenicu da žene nisu vlasništvo muškarca te da je prisiljavanje na seks u Norveškoj zločin, a kažnjava se i u braku. Migrante se također uči da iako je Norveška pretežito kršćanska zemlja, 'nije religija ta koja određuje zakone' te da bez obzira na vjeroispovijest pojedinca, 'zakoni i pravila su jednaki za sve i moraju se poštivati'.

Danska slijedi primjer Norveške i zagovara obavezne tečajeve o 'normama, vrijednostima i zakonima' svog društva, a Austrija je danas objavila da je počela distribucija 70.000 brošura tražiteljima azila na njemačkom, engleskom, arapskom i farsiju o 'pravima, obvezama i vrijednostima' zemlje u kojoj se namjeravaju skrasiti. U Austriju je, zemlju s 8,5 milijuna stanovnika, 2015. ušlo 85.000 migranata.

U vodiču s 'temeljnim pravilima' migranti mogu pročitati da je nasilje u Austriji zabranjeno, uključujući i nasilje u obitelji, te da se žene i djeca ne smiju tući. Također se navodi da svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, da je pristojnost između muškaraca i žena vrlo važna te da je vjera privatna stvar.

'Žena je slobodna odlučiti da li će se i kada udati, a u Austriji su dozvoljeni i istospolni parovi', piše u brošuri. Također se dodaje da je Austrija 'sigurna i stabilna zemlja' i da 'većina ljudi dobro živi'.

09.01.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno