« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
KONTRA BANDIĆA

Tatjana Holjevac: Cijene vrtića ostat će iste!

"Odluka Gradske skupštine ostaje na snazi", kaže potpredsjednica tog tijela Tatjana Holjevac i vrtići će i dalje koštati 400 kuna!

Fotografija vijesti
Više o

Tatjana Holjevac

,

vrtić

,

cijene vrtića

Milan Bandić nema osnovu od roditelja tražiti prikupljanje dokumentacije. Također, ako vam stignu veće uplatnice za vrtić od onih na 200 (za jaslice) i 400 (za vrtić) ne trebate ih platiti. Nadalje, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac podsjetila je da je ta skupština 20. travnja 2011. donijela odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova grada Zagreba od roditelja, čiju je primjenu sutradan zaustavio zagrebački gradonačelnik obavijestivši o tome Ministarstvo uprave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstvo financija.

Ta tri ministarstva dostavila su odgovore iz kojih nedvojbeno proistječe da je odluka Gradske skupštine donesena u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i naobrazbi i da nema razloga da se zaustavi njezina primjena, rekla je Holjevac.

Kako je, po mišljenjima ministarstava odluka Gradske skupštine na snazi, Holjevac je upozorila da je člankom 25. te odluke izvan snage stavljen program javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi grada Zagreba za ovu godinu u dijelu koji je suprotan njezinim odredbama.

"Tom odlukom smo stavili odluku gradonačelnika izvan snage i na snazi je odluka zagrebačke Gradske skupštine", kazala je. Dodala je da će roditelji djece s prebivalištem na području grada Zagreba i dalje plaćati vrtić za djecu do navršene treće godine života 200 kuna, a 400 kuna za djecu od treće godine do polaska u osnovnu školu.

Zato, istaknula je, zagrebački gradonačelnik nema pravnu osnovu da od roditelja traži prikupljanje dokumentacije. Potrebna je samo dokumentacija da dijete ima prebivalište u gradu Zagrebu. Ponovno je upozorila ravnatelje vrtića da nemaju pravo skupljati dokumentaciju od roditelja jer je i dalje na snazi odluka zagrebačke Gradske skupštine koja ne traži tu dokumentaciju.

Predsjednik Kluba SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako nema pravne osnove za provođenje skuplje cijene vrtića u skladu s prijedlogom zagrebačkoga gradonačelnika. Da je Hrvatska zemlja reda i prava, u toj bi zemlji postojale sankcije za oni koji krše njezine zakone, rekao je i ocijenio kako to Hrvatska nije jer nema kazni za one koji krše zakon.

Osvrnuvši se na rebalans proračuna grada Zagreba, Bernardić je rekao kako rebalans treba raditi te da o tome očekuju prijedlog gradonačelnika. "Trenutačno ne možemo biti zadovoljni punjenjem gradskog proračuna zato što je on tanji za 300 do 400 milijuna kuna i rebalans će biti nužnost", rekao je Bernardić.

Na konferenciji za novinare nije bilo predstavnika klubova gradskih zastupnika HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i Nezavisne liste Josipa Kregara kojima su, kako je rečeno, poslani pozivi.

 

29.06.2011. 17:43:18
Novi komentar
nužno
nužno