objavljeno 14.09.2014. 12:01:00
MLJAC

Tamna čokolada uspješno produžava život

Tamna čokolada fantastična je namirnica koja, kad se konzumira u malim količinama svakoga dana, blagotvorno utječe na zdravlje

Tamna čokolada je blagotvorna za zdralje
Tamna čokolada je blagotvorna za zdralje (Dreamstime)

Tamna čokolada polako se vraća na svoje zasluženo mjesto, jer nakon što su je još krajem 17. stoljeća proglasili najzdravijim pićem na svijetu, a prije toga su joj i drevni Asteci pridavali čudotvorna svojstva, polako je tonula u zaborav proganjana od strane nutricionista kao nezdrava hrana koja deblja.

No, novija istraživanja pokazala su svo bogatstvo zdravlja koje se krije u tamnoj čokoladi - uz visoku energetsku vrijednost, puna je bakra, cinka, fosfora, kalcija, kalija, magnezija i željeza, folne kiseline, vitamine grupe B, D i E kao i antioksidansa i fenola.

>> Tamna čokolada - bezgrešni užitak odličan za srce >>

Sve to zajedno daje fantastično blagotvoran učinak na zdravlje cijelog organizma, naravno, ako se konzumira u malim količinama, no ipak svakodnevno.

Za početak, čokolada će vam popraviti raspoloženje stimulacijom lučenja serotonina i endorfina, povisit će razine dobrog i sniziti razine lošeg kolesterola u krvi, a snažni antioksidansi - polifenoli i flavonoidi očistit će organizam od slobodnih radikala.

>> Tamna čokolada je hrana za bogove >>

Primjerice, kockica tamne čokolade ima jednaku količinu fenola kao i čaša crnog vina, a ukupan antioksidativni učinak snažniji je od supernamirnica borovnica i brusnica ili razvikanog zelenog čaja. 

Uz to, šalica napitka od čokolade sadrži otprilike 10 mg kofeina i puno više teobromina, spoja sličnog kofeinu koji širi krvne žile, regulira krvni tlak, potiče mokrenje i stimulira živčani sustav.

>> Tamna čokolada vam može produžiti život >>

Sve u svemu, jedan red tamne čokolade dnevno napravit će pravo malo čudo za vaše zdravlje.

14.09.2014. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/tamna-cokolada-uspjesno-produzava-zivot/87282/