« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Robinson Crusoe

Talijanski zakon brani 'pogrdna' dječja imena

Sud u Italiji roditeljima zabranio da dijete nazovu Petak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Robinson Crusoe

,

Petko

,

dječja imena

,

pogrdna imena

Talijanski Vrhovni sud zabranio je roditeljima da dijete nazovu "Petak", jer smatra da je to ime smiješno i sugerira na potčinjenost i inferiornost lika iz romana o Robinsonu Crusoeu. U originalu se dječak trebao zvati Venerdi, 'Petko' ili 'Petak' u našem prijevodu djela, no sud je odlučio kako će se zvati Gregorio, prema rođenju i katoličkom kalendaru na datum 3. rujna.

Time je sud potvrdio dvije prethodne odluke sudova u Genovi koji su procijenili da ime previše podsjeća na Petka iz romana Robinson Crusoe Daniela Defoea, "lik kojega obilježava potčinjenost i inferiornost".

Roditelji već dvije godine na sudovima žele izboriti pravo da dječaka nazovu Petak i tvrde da nisu povezivali ime svoga sina s likom slavnog romana, već su ga izabrali jer im "se sviđa i dobro zvuči".

"I dalje ćemo ga zvati Petak. Na krštenju nije bilo problema", rekla je mama, piše Corriere della Sera. Talijanski zakon zabranjuje da se djeci daju smiješna imena i imena kojih bi se mogla sramiti.

Teoretičari književnosti koji godinama raspravljaju o odnosu fikcije i stvarnosti sada su dobili nove materijale za potkrepljenje teza o bliskoj njihovoj povezanosti.(metro-portal)

23.10.2008. 15:28:02
Novi komentar
nužno
nužno