« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
gliptoteka hazu

Talijanski lokaliteti UNESCO kulturne baštine u Zagrebu

Namjera nositelja izložbe bila je i da ukažu na dobro upravljanje i praksu UNESCO lokalitetima u Italiji kojih ima čak 44

(GettyImages)
Više o

Gliptoteka HAZU

,

Ariana Kralj

,

zagreb-info

,

UNESCO u Italiji

,

Alessandro Pignatti Morano Di Custozo

,

Paola Ciccolella

Izložba "Talijanski lokaliteti UNESCO kulturne baštine", otvorena sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), daje posjetiteljima uvid u golemo bogatstvo talijanske kulturne baštine predstavljajući im 43 lokaliteta koje je zaštitio UNESCO, a svojim ih je objektivima zabilježilo 14 vrhunskih talijanskih fotografa.

Italija je zemlja s najvećim brojem lokaliteta koje je UNESCO zaštitio u nekoj zemlji, a ukupno je diljem svijeta do 2007. na popisu UNESCO-a bila 851 znamenitost izuzetne univerzalne vrijednosti u 141 zemlji svijeta. U Hrvatskoj je zaštićeno sedam lokaliteta.

Otvarajući izložbu talijanski veleposlanik Alessandro Pignatti Morano Di Custozo istaknuo je da su njezini ciljevi valorizacija talijanskih znamenitosti, ali i talijanske umjetničke fotografije.

S ponosom može dodati da su danas u Italiji ukupno 44 lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, kazao je.

Naime, izložba čiji su nositelji talijansko Ministarstvo za kulturno naslijeđe i djelatnosti MiBAC i Ministarstvo vanjskih poslova Italije, realizirana je 2008. pa njome nije obuhvaćen najnoviji zaštićeni lokalitet.

Namjera nositelja izložbe bila je i da ukažu na dobro upravljanje i praksu UNESCO lokalitetima u Italiji.

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Rimu, Kijevu, Krakowu i Vilniusu, a nakon hrvatskoga glavnog grada bit će predstavljena i u drugim zemljama svijeta.

Zagrebačkoj publici izložba je predstavljena u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, čija je direktorica Paola Ciccolella bila na svečanosti njezina otvorenja, te Gliptoteke HAZU.

Fotografije na izložbi podijeljene su prema regijama: Sjeverna Italija, Centralna Italija, Južna Italija, Otoci.

Uz umjetničku fotografiju održavaju se i projekcije isječaka značajnih talijanskih igranih filmova kao što su Smrt u Veneciji, Čaj s Musolinijem, Praznici u Rimu, Rim otvoreni grad, Noć sv. Lorenza, Engleski pacijent, Zlato Napulja, Romeo i Julija (redatelja Zefirellija, Viscontija, Bertoluccija, Cavanija i de Sice), a koji su i bili snimani na tim lokalitetima.

Izložba će, po riječima upraviteljice Gliptoteke HAZU Ariane Kralj, posjetiteljima pružiti vrhunski estetski i intelektualni doživljaj, a bit će otvorena do 16. rujna.

Izvor: Hina

04.09.2009. 06:07:18
Novi komentar
nužno
nužno