« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NEMA RECESIJE

Talijanska mafija ostvaruje zdrav gospodarski rast

Pranje novca je olakšano, a radne snage ima na pretek pa se strahuje od širenja mafijaškog poslovanja izvan tradicionalnih područja

(Dreamstime)
Više o

recesija

,

talijanska mafija

,

Cosa nostra

,

'Ndrangheta

,

Camorra

,

Sacra Corona Unita

Talijanska mafija jača svoj položaj kao najjača tvrtka u zemlji, ostvarajući "zdravi" gospodarski rast u razdoblju kada Italija zbog recesije bilježi gospodarski pad od pet posto, objavljeno je u srijedu u godišnjem izvješću Trgovinske i poduzetničke udruge Confesercenti u Rimu.

Stručnjaci su predvidjeli da će kalabrijska 'Ndrangheta, s velikim udjelom u svjetskoj trgovini narkoticima, sicilijanska Cosa nostra, nasilna napuljska Camorra i Sacra Corona Unita iz Puglie biti zasute zahtjevima za lihvarskim kreditima. Mafijašima je trenutno i puno lakše prati novac kupnjom jeftine imovine, a ujedno su među nezaposlenima, kojih je sve više, našli voljnu i jeftinu radnu snagu.

"Postoji rizik da mafija iskoristi neprilike u kojima se nalaze velike poslovne grupacije koje se muče s likvidnošću, da bi na pompozan način, iza kulisa, ušla na tržište dionica", upozorava se u izvješću.

Procjenjuje se da je mafija prošle godine ostvarila promet od 135 milijardi eura, ponajprije od trgovine drogom, ljudima i oružjem. Nije zanemariva ni zarada od lihvarenja, iznude, kockarnica, pljački i prijevara.

Uočeno je također da mafija širi poslove i izvan tradicionalnih područja, poput građevinarstva i nekretnina. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 18:39:20
Novi komentar
nužno
nužno