« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Talijani uvode Schengen Slovencima

Pahora domaći novinari razapinju jer nije znao za potez Italije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Borut Pahor

,

Italija Schengen Slovenija

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor rekao je u četvrtak kako očekuje da će Italija razgovarati sa Slovenijom o sigurnosnim mjerama što ih kani uvesti na istočnoj granici u povodu sastanka ministara vanjskih poslova zemalja skupine G20 koji će se idući mjesec održati u Trstu.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini nedavno je najavio da će Italija zbog tog skupa, koji se održava od 25. do 27. lipnja, na granici sa Slovenijom ponovno privremeno uvesti policijski nadzor.

Države EU-a iz Schengenskog prostora, kojemu se prije godinu i pol dana pridružila i Slovenija, imaju pravo na taj potez ako ocijene da za to postoje sigurnosni razlozi.

"Neke su države iz sigurnosnih razloga već pojačavale nadzor granice unatoč schengenskoj politici, kad je to bilo potrebno", rekao je Pahor na konferenciji za novinare, ali nije htio potvrditi da Italija o tim mjerama u ovom lsučaju nije obavijestila Sloveniju.

"O tome je li pooštravanje nadzora na našoj granici neizbježivo ili nije kanimo razgovarati s talijanskom stranom", rekao je u četvrtak Pahor.

Granični objekti na slovensko-talijanskoj granici dijelom su uklonjeni a dijelom ispražnjeni, pošto je ukinut policijski nadzor kad se Slovenija uključila u Schengenski europski prostor pokraj 2007.

Tada je Frattini kao europski povjerenik za pravosuđe pozdravio ulazak susjedne zemlje u prostor bez policijskog nadzora, nazvavši ukinuće graničnog nadzora "lijepim božićnim darom" Slovencima.

No talijanski mediji ovih su se dana javljali da će zbog sastanka u Trstu i potonjeg sastanka predsjednika država i vlada skupine G20 u Aquili na jugu Italije granica sa Slovenijom opet biti oštrije nadzirana dulje vrijeme.

To, kao i najave da će na granicu biti postavljeni talijanski policijski službenici u pokretnim kontejnerima, mnogi u Sloveniji drže sigurnosnim pretjerivanjem, a lokalne vlasti i nepotrebnom mjerom koja kvari prijateljstvo dvaju naroda i država u istim integracijama.

Nezadovoljstvo i neprilike vide se i u činjenici da bi se schengenski nadzor provodio usred turističke sezone, što bi na granici opet moglo izazivati negdašnje zastoje u protoku ljudi i robe. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 20:13:52
Novi komentar
nužno
nužno