« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
IZVJEŠĆE

Talibani bi prekinuli veze s Al Kaidom, ali politika SAD-a sve koči

Izvješće istraživača iz Kandahara, Alexa Stricka van Linschotena i Felixa Kuehna, kaže kako bi talibani bili skloni tome da Afganistan ne postane terorističko uporište

Taliban
Taliban (Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Osama bin Laden

,

talibani

,

Al-Kaida

Vođe afganistanskih talibana bit će spremni prekinuti veze s Al Kaidom kako bi okončali rat u Afganistanu, no američka politika stvara mlađe, radikalnije borce nesklone mirovnom sporazumu, navodi se u izvješću objavljenom u ponedjeljak, piše Hina. Izvješće istraživača iz Kandahara, Alexa Stricka van Linschotena i Felixa Kuehna, kaže kako bi talibani bili skloni tome da Afganistan ne postane terorističko uporište.

Američka politika, međutim, uključujući i pokušaje da se podijele talibani, "mijenja pobunu, nepovratno stvarajući prilike da Al Kaida postigne svoje ciljeve", stoji u izvješću koje je objavilo Sveučilište New York. U njemu se tvrdi da su odnosi između talibana i Al Kaide bili napeti prije i nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., djelomično i zbog različitih ideoloških korijena. Al Kaida je izrasla iz militantnog islamizma na Srednjem Istoku, osobito u Egiptu, koji je, u kombinaciji s ratom protiv Sovjeta u Afganistanu, izgradio svoj vlastiti pogled na globalni džihad.

Talibanski čelnici oblikovali su se u ruralnom južnom Afganistanu, izoliranom od svjetskih kretanja. Brojni od njih bili su jako mladi da bi imali neku važnu ulogu u afganistanskom džihadu i nisu bili u bliskim odnosima s Al Kaidom sve dok nisu preuzeli vlast 1996. Dvojica autora, koja su izdala memoare bivšeg talibanskog veleposlanika u Islamabadu Abdula Salama Zaefa, tvrde da vodstvo talibana nije unaprijed znalo za napade 11. rujna. Po njihovu mišljenju, talibanskim čelništvom manipulirao je čelnik Al Kaide Osama bin Laden, koji je iskoristio njihov nedostatak međunarodnog iskustva, i tek su poslije pokušali pronaći odgovarajuću reakciju. Krivo procjenjujući vjerojatnost američke akcije, talibani su tražili dokaze o umiješanosti Bin Ladena u terorističke napade na New York i Washington, kako bi odlučili hoće li ga predati na suđenje u neku drugu islamsku zemlju.

Autori, koji će u travnju objaviti knjigu o talibanima i Al Kaidi, smatraju da prekid njihovih međusobnih veza, što SAD smatra ključnim za prekid rata u Afganistanu, nije tako velika prepreka kako se obično smatra. U izvješću se ipak ne navodi kako bi talibani to postigli, ali se nude neka rješenja koja sežu od prešutnog odbacivanja, preko javnog odricanja do otvorenog sukoba. Jednako tako ne spominje se kamo će Al Kaida ako bude istjerana iz sigurnih utočišta na afganistansko-pakistanskoj granici.

07.02.2011. 19:05:00
Novi komentar
nužno
nužno