« Život
objavljeno prije 14 godina
PUT U VJEČNOST

Tajna života od 140 godina

Bakterija zaglavljena u glacijalnom ledu tisućama godina, mogla bi pomoći ljudima da žive do 140 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

životni vijek

,

produljenje života

,

slušanje naredbe

Istraživači su već produžili životni vijek miševa i muhi, nakon odmrzavanja bakterije Bacillus F koja je bila zamrznuta još od ledenog doba. Bakterija je također muhe učinila zdravijima i vitalnijima, te povećala njihovu mišićnu aktivnost.

Ruski znanstvenici koji su proveli ova testiranja, otkrili su bakteriju u ledu blizu planine Mamontova, u sjevernoj regiji Jakutsk. Anatolia Brushkova, koja je vodila istraživanje u Ruskom institutu za kemijsku biologiju u Novosibirsku, objašnjava: ˝Još uvijek smo u ranoj fazi, no ako se pokaže učinkovita na miševima i muhama nema razloga da ne funkcionira i u slučaju drugih životinja, pa i ljudi.˝

>> Sperma produžuje život

Glasnogovornica instituta, Nadezhda Mironova dodaje: ˝Imali smo kontrolnu grupu miševa čija je očekivana životna dob bila 589 dana. Nakon što im je bakterija ubrizgana u mišiće, životni vijek produžio se za, u prosjeku, 308 dana, a kontrolna grupa preminula je godinu dana kasnije u odnosu na miševe koji bakteriju nisu primili.˝ Neki miševi i muhe živjeli su čak i više od 900 dana.

Znanstvenici vjeruju kako bi isti tretman mogao pomoći ljudima da produže svoj životni vijek i do 140 godina. ˝Želimo pronaći način kako bi smo bakteriju testirali kao lijek˝, dodaje dr. Brushkova.

01.07.2010. 08:55:00
Novi komentar
nužno
nužno