« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PAT POZICIJA

Tajlandske vlasti traže od prosvjednika da se raziđu

Tajlandski premijer ponovno je od prosvjednika koji su se u subotu okupili u glavnoj trgovačkoj četvrti Bangkoka zatražio da je napuste, no "crvenokošuljaši" to i dalje odbijaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Tajland

,

vlast

Oko 60.000 prosvjednika - "crvenokošuljaša", pristalica bivšega premijera u egzilu Thaksina Shinawatre u subotu je paraliziralo elitnu trgovačku četvrtak u kojoj su smješteni luksuzni dućani, hoteli, uredi, manji trgovački centri i poznato svetište Erawan.

Tajlandska je vlada u subotu upozorila kako će, ako prosvjednici ne napuste četvrt do 21 sat, biti privedeni, a možda i sudski gonjeni. No u nedjelju se u spomenutoj četvrti zadržalo još oko 30.000 prosvjednika, prkoseći policiji.

"Pravnici pripremaju sudske žalbe koje će u ponedjeljak podnijeti sudu", rekao je zamjenik premijera Suthep Thaugsuban. "Kada budemo raspolagali sudskom odlukom, vidjet ćemo što možemo napraviti. Nastojat ćemo izbjeći korištenje sile, kako bismo izbjegli sukobe. No može se dogoditi, da na teren budemo morali poslati snage reda", kazao je.

Prosvjednici koji budu i dalje odbijali napustiti četvrt moći će biti kažnjeni kaznom zatvora u trajanju od godinu dana. Abhisit je okupljanje nazvao protuzakonitim, no pokazao je strpljenje. "Neki bi željeli da vlada upotrijebi silu, ali svi smo mi Tajlanđani. Vlada će primijeniti metode koje su u skladu s međunarodnim pravilima", rekao je.

Prosvjednici, koji demonstriraju četvrti vikend, sljedbenici su bivšega premijera Thaksina Shinawatre, s vlasti svrgnutog u vojnom udaru 2006. Thaksin je još vrlo popularan u nekim dijelovima zemlje, a u domovini je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije i zloporabe položaja. (hina/metro-portal)

04.04.2010. 16:18:22
Novi komentar
nužno
nužno