« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
OBEĆANJE PRED UN-OM

Tadić: Srbija i Kosovo uskoro će početi razgovarati

Tadić je pred UN-om rekao da razgovori Srbije i Kosova uskoro počinju; založio se za izgradnju povjerenja između zemalja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Boris Tadić

,

Ujedinjeni narodi

,

Srbija Kosovo

Razgovori s Kosovom će početi uskoro rekao je u subotu srbijanski predsjednik Boris Tadić pred Općom skupštinom UN-a i pozvao ostale zemlje da ne priznaju neovisnost te bivše srpske pokrajine.

"Uskoro će dvije strane razgovarati prvi puta poslije puno godina. Moramo biti strpljivi i tražiti način izgradnje povjerenja obiju strana", rekao je Tadić i dodao da su oni sada spremni za razgovore. Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije u veljači 2008.

Oko 70 zemalja, među kojima Sjedinjene Države i 25 od 27 članica Europske unije priznale su neovisnost Kosova. Srbiju koja se tome protivi, podržavaju Rusija, Kina i druge zemlje koje se bore protiv separatističkih pokreta.

"Srbija drži da je stalno traženje neovisnosti uzaludno i kontraproduktivno" rekao je Tadić i naglasio da stajalište Kosova predstavlja opasan i destabilizirajući presedan.

Tadić je rekao da je u četvrtak u New Yorku razgovarao s ministricom vanjskih poslova Europske unije Catherine Ashton i postigao sporazum o važnim elementima budućeg dijaloga s Kosovom.(hina/metro-portal)

25.09.2010. 21:22:00
Novi komentar
nužno
nužno