« Život
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Tabletica protiv sramežljivosti

Preparat Oxytocin potiče romantične osjećaje i aktivniju socijalizaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ilustracija: Ivan Klemenčić)
Više o

Oxyitocin

,

Mount Sinai School of Medicine

,

Eric Hollander

Sramežljivi ste? Bojite se reći pravu riječ, zagrliti osobu do vas ili se jednostavno skinuti pred njom? Znanstveni umovi odlučili su još jednom olakšati ljubavni život Zemljanima i, nakon viagre, tržištu ponuditi novu ‘ljubavnu drogu’. Radi se o prepratu službenog imena Oxyitocin, koji je u narodu već prihvaćen pod imenom ‘lijek za dobro raspoloženje’.

Prema objašnjenju dr. Erica Hollandera, znanstvenika s Mount Sinai School of Medicine, ta tvar  potiče lučenje oksitocina, tzv. hormona bliskosti, odnosno u čovjeku izaziva romantične osjećaje, a   pomaže i roditeljima da se zbliže s djecom. Usto potiče aktivniju socijalizaciju, a čini se, i orgazmi su intenzivniji.

Oxytocin se, osim toga, pokazao i kao vrlo uspješan u tretiranju autizma, kao i kod depresije i anksioznosti. Po svemu sudeći radi se o novom potencijalnom svjetskom farmaceutskom hitu, koji će svoje potrošače naći doslovno na svakom koraku.

Zasad je najveći problem kako oxytocin unijeti u tijelo. Trenutačno se preparat  prodaje u spreju, no kako je cilj da supstancija što brže dođe do moždanih stanica, stručnjaci to rješenje nipošto ne smatraju konačnim.

Hormon oksitocin je, inače, otkriven još prije 99 godina, kada je jedan britanski farmakolog shvatio da se njime mogu izazvati trudovi kod mačaka te je tvar nazvao grčkim pojmom za ‘brzi porođaj’. Otad su sintetsku verziju oksitocina, nazvanu Pitocin, dobili milijuni trudnica kako bi se potakao i ubrzao porođaj.

Njegovo najnovije otkriveno svojstvo, ‘liječenje’ sramežljivosti, moglo bi farmaceutskim tvrtkama donijeti nove milijune potrošača. No, može li umjetno izazvana romantika imati jednaku vrijednost kao i ona ‘prava’. Probajte, pa javite... 

Piše: Piše: Marko Podrug
16.05.2008. 01:39:50
Novi komentar
nužno
nužno