« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DANIEL SRB:

Svrha izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu je upitna

U praksi je gotovo nemoguće utvrditi točan popis birača, pa se ne može utvrditi koji je stvarni cilj zakona, poručio je HSP-ovac

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

HSP

,

BiH

,

Daniel Srb

,

Zakon o prebivalištu i boravištu

Saborski zastupnik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas kako ne vidi svrhu donošenja izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu građana budući da one neće dovesti do uređivanja popis birača, te ocijenio kako se njima šalje politička poruka dijelu hrvatskih državljana, ponajprije u BiH, da neće moći ostvariti određena stečena prava.

Srb je, na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru, ustvrdio da je u praksi gotovo nemoguće utvrditi tko boravi na svakoj od adresa u RH, te ocijenio kako se prijedlogom izmjena zakona koje je Vlada nedavno uputila u Sabor Hrvatima u BiH šalje "politička poruka da neće moći ostvariti određena stečena prava".

"Zakonom se daje politička poruka o tome da određeni hrvatski državljani, prije svega Hrvati iz BiH koji istovremeno imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, neće moći ostvariti određena prava", upozorio je.

Naglasio je kako to stvara "nemalu zabrinutost političkih predstavnika Hrvata u BiH", te dodao kako je to istovremeno i "iznimno loša poruka upravo u vrijeme kada se razmatra pitanje budućnosti BiH, njezinog unutarnjeg uređenja i položaja Hrvata u BiH".

"Temeljni problem je nevjerojatna disproporcija između same mogućnosti uređivanja popisa i iznimne političke zabrinutosti prije svega u BiH zbog prijedloga zakona", rekao je HSP-ov zastupnik.

Zbog toga bi moglo doći do odlaska oko 90 tisuća Hrvata iz BiH, naveo je i dodao da će to pitanje vjerojatno biti i jedna od tema sutrašnjeg poslijepodnevnog sastanka premijerke Jadranke Kosor i čelnika hrvatskih političkih stranaka iz BiH.

U praksi je gotovo nemoguće utvrditi točan popis birača, pa se ne može utvrditi koji je stvarni cilj zakona, ponovio je.

To bi, ako se želi utvrditi stvarno stanje, značilo da policija mora posjetiti svaku adresu u Hrvatskoj, a broj radnih sati potreban za to mjeri se u stotinama milijuna kuna, naveo je Srb. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 13:27:20
Novi komentar
nužno
nužno