« Kultura
objavljeno prije 11 mjeseci i 12 dana
OSVRT

Svježina motiva dubrovačkog slikara Mara Kriste

Svježina motiva šipka na ovim slikama je očita i vrlo zamjetljiva, zanimljivi ovali oblika protkani finom, odmjerenom paletom boja rezultiraju vrlo dojmljivim slikarskim učinkom

Maro Kriste uvijek ima svježe motive
Maro Kriste uvijek ima svježe motive (Miroslav Pelikan)
Više o

Maro Kriste

,

Miroslav Pelikan

,

slikarstvo

Maro Kriste, dubrovački akademski slikar uz sve poteškoće koje nosi suživot s umjetnošću, kontinuirano, vrijedno radi, slikajući, portretirajući, doživljavajući raznolike motive, koji ga okružuju, svojim oblicima i bojama, snažno ga privlačeći.

Jedan takav niz pojavio se nedavno realiziran u slikarevom atelijeru s naizgled jednostavnim motivom, koji miruje ispred slikara i štafelaja, u slikama srednjeg formata s motivom šipka, voćem iznimna ukusa, raznoliko koloristički interpretirani.

Svježina motiva šipka na ovim slikama je očita i vrlo zamjetljiva, zanimljivi ovali oblika protkani finom, odmjerenom paletom boja rezultiraju vrlo dojmljivim slikarskim učinkom.

Naime, slikar se oprezno poigrava s tihim modelima, namještajući nekoliko plodova u zanimljive međusobne odnose ili se pak baveći samo s jednim, koji mu se u tim trenucima čini dovoljno dominantnim da bi sam mogao ispuniti cijeli prostor.

Šipci su vrlo čest motiv ( motivi ) u slikarstvu općenito, naročito kod umjetnika koji žive u mediteranskom kruženju, doista rado slikana tema.

I ovom se prigodom, nakon susreta s novim slikama Mara Kriste, može i reći, kako su šipci ostali i dalje vrlo svježi, ništa ne može narušiti njihovu svježinu i privlačnost kao motiva, od kolorističkih raznovrsnosti do oblika i ambijenta.

Kriste se odlučio za manje formate, koji su se pokazali posve prikladnim za ovu tematiku, ispunjajući posve slikarev cilj, naslikati živim plod, njegovu crvenkastu okruglinu, kakvu pamti čovjek s ovih prostora i kroz vrijeme, od prapočetka.

Maro Kriste slika motiv koji mu je u određenom trenutku najprivlačniji, družeći se s njim prisno i bez ustezanja, kao sada, nastojeći proniknuti u možebitne tajne jednostavno oblikovanog starodrevnog motiva.

Svaka nova serija, niz slika, slikara Mara Kriste, koji će se jednoga dana uklopiti u logični ciklus, govori o opsesivnom autorskom pronicanja u dubine kolora i njegovih lica poput Janusa, uvijek isti i uvijek drugačiji, služeći se mnoštvom motiva, u nastojanju da se dosegne i učini ona slika, bilo figurativna ili nefigurativna, slika koja sadrži sve.

Svako novo djelo slikara Mara Kriste za mene je neponovljivi doživljaj, novo iskustvo, susretanjem s uvijek nepresušnim mogućnostima likovnog izraza.

Piše: Miroslav Pelikan
12.06.2018. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno