« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
PREGOVORI

Svjetske sile i Iran o nuklearnom programu

Svjetske sile i Iran nastavile su u srijedu u Ženevi razgovore o preliminarnom sporazumu kojime bi se ograničio iranski nuklearni program

Što će Iran odlučiti
Što će Iran odlučiti (Arhiva)
Više o

pregovori

,

Iran

,

nuklearni program

Željne okončati dugotrajno sučeljavanje i otkloniti rizike šireg bliskoistočnog rata, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka približile su se dobivanju ustupaka od Teherana u zamjenu za određeno ublažavenje sankcija na razgovorima u Ženevi ranije ovoga mjeseca.

Političari šest zemalja su od tada izjavljivali da bi prijelazni dogovor o koracima izgradnje povjerenja konačno mogao biti na dohvat iako su diplomati upozoravali da razlike ostaju i da bi još mogle omesti sporazum.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da su preostala nesuglasja mala. 'Ovo su najbolji izgledi u dugo vremena da se ostvari napredak u jednom od najtežih problema vanjske politike', rekao je na konferenciji za tisak za posjeta Istanbulu.

'Nadamo se da će napori koji se poduzimaju biti okrunjeni uspjehom na sastanku koji počinje danas u Ženevi', rekao je ranije ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Voditelj kineskog izaslanstva u Ženevi, zamjenik ministra vanjskih poslova Li Baodong, agenciji Reuters je rekao da su na 'dobrom putu'.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je u svom govoru rekao da Iran neće odstupiti od svojih prava na nuklearnu tehnologiju i odredio 'crvene linije' za njegove izaslanike u Ženevi.

No dodao je, po njegovoj službenoj stranici, da Iran 'želi prijateljske odnose sa svim državama i narodima. Islamski sustav nije neprijateljski čak ni prema američkoj naciji iako je američka vlada prema Iranu i islamskom sustavu, arogonatna, maliciozna i osvetoljubiva"'

Hamenei je kritizirao i Francusku koja je istupila protiv nacrta sporazuma tijekom razgovora 7. do 9. studenog rekavši da je 'podlegla Sjedinjenim Državama' i 'klekla pred izraelskim režimom'. Francuska je rekla da su te izjave neprihvatljive.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je odletio u Rusiju kako bi zatražio oštrije uvjete u bilo kakvom sporazumu s Iranom nakon što nije uspio uvjeriti SAD da svjetske sile dobivaju loš dogovor.

21.11.2013. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno