« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Svinjska gripa uzima maha u Aziji

Novooboljeli u Tokiju i Pekingu, zatvorene japanske škole

(Getty Images)
Više o

svinjska gripa

,

H1N1 Azija

Širenje virusa H1N1 u Aziji ne pokazuje znakove usporavanja, a slučajevi novih oboljelih potvrđeni su u Tokiju i Pekingu, dok je Japan izvijestio o naglom porastu broja zaraženih ljudi.

SAD je zabilježio deseti smrtni slučaj kada je virusu podlegao 13-godišnji dječak iz Arizone. Većina smrtnih slučajeva zabilježena je u Meksiku i to kod ljudi koji su već imali zdravstvene probleme kao što su pretilost i dijabetes.

Japan je je u četvrtak potvrdio 272 slučaja oboljelih, među kojima je 16-godišnja učenica iz Tokija koja se nedavno vratila iz New Yorka.

Oko 4.500 škola, većinom u zapadnim prefekturama Osaki i Hyogu oko 400 kilometara udaljenih od Tokija, zatvoreno je do kraja tjedna. Lokalna vlada u susjednoj Shigi, koja je potvrdila prvi slučaj H1N1 u srijedu, također zatvara škole.

Kineske vlasti potvrdile su drugi slučaj virusa u Pekingu kod 21-godišnjeg kinesko-kanadskog studenta. Porast broja oboljelih zabilježen je i u Australiji koja je potvrdila treći slučaj H1N1.

U Južnoj Americi Čile ima najveći broj oboljelih. Šesnaestero djece i odraslih pozitivno je na virus, a vjeruje se da će broj oboljelih rasti, rekao je u srijedu ministar zdravstva Alvvaro Erazo. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 10:12:27
Novi komentar
nužno
nužno