« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
rizik od epidemije

Svinjska gripa ne štedi ni hodočasnike u Meki

Preminuli su jedna Marokanka, jedan Saudijac i jedan Indijac te 17 godišnja Nigerijka

(Corbis)
Više o

Saudijska Arabija

,

hodočašće

,

hadž

,

Meka

,

svinjska gripa

,

H1N1

Četvero hodočasnika koji su stigli u Saudijsku Arabiju na hadž umrli su od gripe H1N1, prema priopćenju saudijskog ministarstva zdravstva od subote.

Preminuli su jedna Marokanka, jedan Saudijac i jedan Indijac, svi stari 75 godina, i jedna 17 godišnja Nigerijka. Svi su preminuli u Arabiji nakon dolaska na veliko hodočašće, navelo je ministarstvo u priopćenju, a prenosi saudijska agencija SPA.

Četvero hodočasnika navodno nije poštivalo preporuke, posebice o cijepljenju protiv svinjske gripe. Saudijska Arabija već je ranije izrazila zabrinutost oko mogućih poteškoća koje bi se mogle pojaviti za vrijeme hodočašća te su tražili od država da svoje građane cijepe prije negoli krenu na put u Meku. Inače, nekoliko stotina tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta stigli su u Saudijsku Arabiju u svete gradove Meku i Medinu na hadž, čija se glavna svečanost odvija u četvrtak.

U namjeri da se spriječi nastanak panike i sveopćeg kaosa među hodočasnicima objavljeno je da su sve žrtve još od prije bolovale od raznih bolesti poput karcinoma te plućnih bolesti. Nažalost, već je evidentirano 16 novih zaraženih. Ipak, bolnice su spremne na povećanje broja bolesnika, a vlada je čak postavila i toplinske kamerer kako bi se svi oni sa sumnjivim simptomima odmah izolirali. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 21:41:03
Novi komentar
nužno
nužno