« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
skupo zdravlje?

Svijet u strahu od financijske krize, a Hrvati od bolesti

Hrvatski građani najviše se boje bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zdravstveno osiguranje

,

bolest

,

hrvatski strahovi

,

hipohondrija

,

strah

Hrvatski građani najviše se boje bolesti, ozljeda ili smrti u obitelji, pokazuje najnovije istraživanje GfK-a o svakodnevnim osobnim strahovima građana.

Istraživanje je provedeno u rujnu na uzorku od tisuću osoba starijih od 15 godina te je pokazalo da čak 87 posto građana svakodnevno od nečega strahuje, a najčešće od bolesti, ozljeda i smrti u obitelji. Slijedi strah od financijske krize i budućnosti, a najmanje se strahuje zbog problema na poslu.

Čak 70 posto hrvatskih građana na prvo mjesto stavlja strah od bolesti, koji je izraženiji u Istri s Primorjem (83 posto), te u sjevernoj Hrvatskoj (78 posto), u osoba između 45 i 54 godine (82 posto), te u osoba sa završenom osnovnom i srednjom školom (77 posto).

Četvrtina građana u Hrvatskoj strahuje zbog financijske krize, a opći strah od nesigurnosti ima oko 17 posto građana.

Osobni strah zbog problema s djecom ili partnerom navodi oko osam posto građana, a nešto više od pet posto kao svakodnevni strah navodi probleme na poslu (sa šefovima, kolegama i sl.). Nešto više od tri posto građana u Hrvatskoj ima i mnoge druge strahove, među kojima su najčešće navode strah od nezaposlenosti, nepravde, gladi, samoće, vatre, visine, utapanja, potresa, zatvorenog prostora, kukaca, zmija, pauka, gmazova...

Oko 87 posto građana ima razne svakodnevne strahove, često istodobno barem dva takva. GfK Grupa jedan je od vodećih međunarodnih instituta za istraživanje tržišta, a u Hrvatskoj djeluje od 1999.

06.11.2008. 15:49:16
Novi komentar
nužno
nužno