« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ČOVJEK NIJE BOG

'Svijet' u Dubaiju tone u more?

Investitori i graditelji 2003. su obećavali graditeljsko čudo; danas to čudo sve više nalikuje na promašaj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

Dubai

,

NASA

,

Dubai World

,

Nakheel

,

world islands

Astronaut s Međunarodne svemirske postaje snimio je  fotografije projekta Svijet u Dubaiju, odnosno umjetnih otoka poredanih u obliku karte svijeta koji trebaju postati jedno od najvećih postignuća graditeljstva i arhitekture. Graditelji su na nacrtima prikazali kako bi projket trebao izgledati po završetku, no, kako se vidi na fotografiji, rubovi postaju sve nepravilniji.

Kad je projekt započet 2003., svi su se nadali da će poznate ličnosti i svjetski bogataši pohrliti na 300 otoka koliko ih je ukupno i pokupovati zemljišta i nekretnine.

Ali kako stvari sada stoje, čini se da Svijet nikada neće biti dovršen. Prema NASA-inim fotografijama, izgleda kao da uopće nema infrastrukture i da se nije baš daleko doguralo.Radovi su zaustavljeni još prošle godine, a službene internetske stranice posljednji su put osvježene još 1. listopada 2008. kad je najavljen završetak postavljanja temelja.

U studenom 2009. Dubai World je zatražio odgodu projekta kako bi otplatio dug od 26 milijardi dolara - inače, Dubai World je vlasnik Nakheel Propertiesa, tvrtke koja obavlja radove. Sad, kad su strojevi zaspali, čini se da se otoci stapaju jedan s drugim, a na nekim mjestima i tonu u more.

01.02.2010. 19:46:28
Novi komentar
nužno
nužno