« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Svijet piše o mafijaškim obračunima u Hrvatskoj

Vijest o ubojstvu Ive Pukanića obišla je svijet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Nacional

,

Ivo Pukanić

,

ubojstvo Ive Pukanića

,

automobil bomba

,

mafijaški obračuni

,

ubojstvo Pukanića

Vijest o ubojstvu vlasnika Nacionala, Ive Pukanića i voditelja marketinga NCL grupe, Nike Franjića, u eksploziji bombe podmetnute pod automobil u četvrtak u Zagrebu prenijele su vodeće svjetske agencije ističući kako je riječ o posljednjim u nizu ubojstava u hrvatskom glavnom gradu koja se povezuju s organiziranim kriminalom.

"Ovo je šok, katastrofa... Policija i svi mi moramo učiniti sve da zaustavimo ovo nasilje. Ovo mora stati", prenosi agencija Reuters izjavu glasnogovornika hrvatske vlade Zlatka Mehuna za Reuters.

Reuters navodi kako policija još nije priopćila pojedinosti događaja koji je u "posljednji u valu nasilja koji je ove godine zahvatio" hrvatsku prijestolnicu. Reuters podsjeća i da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije jedan od ključnih uvjeta koje Zagreb mora ispuniti ako želi iduće godine zaključiti pregovore o pristupanju EU-u.

DPA u svojoj vijesti podsjeća da je Pukanić u travnju preživio pokušaj atentata te da se ovo dvostruko ubojstvo dogodilo manje od dva tjedna nakon što je premijer Ivo Sanader smijenio ministre unutarnjih poslova i pravosuđa i načelnika ubojstva zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri poznatog odvjetnika. Sanader je tada obećao oštar obračun s "moćnom hrvatskom mrežom organiziranog kriminala", dodaje DPA.

AFP u vijesti o ubojstvu Ive Pukanića također navodi da je Zagreb u posljednje vrijeme bio pozornica nekoliko ubojstava mafijaškog tipa.

Agencija ANSA u svojoj vijesti navodi kako je Ivo Pukanić bio kontroverzan novinar i urednik Nacionala te da su ga mnogi u Hrvatskoj smatrali bliskim organiziranom kriminalu i dijelu obavještajnih službi. "Ako bude potvrđena pretpostavka da je riječ o atentatu bit će to jedno od više ubojstava mafijaškog tipa u nizu koje se dogodilo ove godine u Zagrebu", piše ANSA podsjeća na ubojstvo Ivane Hodak zbog koje je smijenjeno dvoje ministara hrvatske vlade i zamijenjeno stručnjacima koje hrvatski tisak proglasio "antimafijaškim ministrima".

Associated Press javio je kako hrvatski mediji izvješćuju da su istaknuti hrvatski novinar i njegov kolega ubijeni u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog automobila.

AP navodi kako je Nacional tjednik koji se bavi istraživačkim novinarstvom, ali i da je Pukanić često bio kritiziran zbog navodnih veza s političarima i organiziranim kriminalom. (hina/metro-portal)

23.10.2008. 21:36:25
Novi komentar
nužno
nužno