« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
TRBUHOM ZA KRUHOM

Svijet drma hrvatski sindrom: Polovica zaposlenika bi radila u inozemstvu

Gotovo 20 posto ispitanih iz 24 države rekli su da bi rado radili u inozemstvu dvije ili tri godine kad bi dobili 10 posto veću plaću, a 30 posto bi ih razmislilo o takvoj ponudi

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

Hrvatska

,

posao

,

odljev mozgova

,

svijet

,

karijera

,

rad u inozemstvu

,

trbuhom za kruhom

Gotovo polovica zaposlenih osoba diljem svijeta razmotrila bi odlazak u drugu zemlju zbog odgovarajućeg posla, veće plaće i drugih poticaja poput putovanja kući i učenja stranog jezika, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak, javlja Hina.

Uz svjetsko gospodarstvo koje je i dalje u teškoćama, zaposlene osobe u Meksiku, Brazilu, Rusiji, Turskoj i Indiji najsklonije su prihvaćanju novih prilika, dok radnici iz Švedske, SAD i Belgije više žele ostati bliže domu, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Gotovo 20 posto ispitanih rekli su da bi rado radili u inozemstvu dvije ili tri godine kad bi dobili 10 posto veću plaću, a 30 posto bi ih razmislilo o takvoj ponudi.

"Riječ je o polovici zaposlenog stanovništva u 24 države koji su spremni raditi izvan svoje zemlje, a to je jako puno", rekao je dužnosnik Ipsosa Keren Gottfried.

Kao glavni razlog za rad u inozemstvu gotovo 40 posto navodi veću plaću, poslije čega dolaze bolji uvjeti života, dobar učinak za karijeru, avanturu i želju za promjenom.

Važan poticaj za odlazak u inozemstvo bilo bi i jamstvo da se nakon dvije godine mogu vratiti na staro radno mjesto.

Priliku za odlazak u inozemstvo najčešće bi iskoristili mlađi, neoženjeni muškarci niskih primanja i slabog obrazovanja te, na drugoj strani ljestvice, visokopozicionirani članovi uprava s visokim primanjima.

06.02.2012. 21:11:40
Novi komentar
nužno
nužno