« Svijet
objavljeno prije 14 godina
USKORO RAZMJENA

Svih 10 ruskih špijuna priznalo krivnju

Svih deset optuženih ruskih špijuna uhićenih u SAD-u 27. lipnja, u četvrtak se na sudu u New Yorku izjasnilo krivim prema optužbama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

SAD

,

krivnja

,

krizma

Pomoćnik glavnog državnog tužitelja Michael Farbiarz rekao je na početku ročišta u saveznom sudu na Manhattanu da deset optuženika želi priznati krivnju. Jedanaesti optuženik Christopher Metsos, u bijegu je nakon oslobađanja uz jamčevinu na Cipru.

Tužitelji su pristali da desetoro optuženih prizna krivnju za jednu optužbu, kojom se terete za urotu da djeluju kao neregistrirani strani agenti, gdje je zaprijećene kazna do pet godina zatvora. Devet od 11 optuženih, teretilo se i za urotu za pranje novca, gdje je kazna do 20 godina zatvora, no sporazumom s tužiteljstvom ta je optužba otpala.

Ranije je jedan izvor rekao za The Washington Post da bi okrivljenici mogli biti poslani u Rusiju već u četvrtak, u okviru navodno dogovorene razmjene špijuna, koja uključuje ruskog vojnog znanstvenika Igora Sutjagina (43) osuđenog na 14 godina zatvora zbog špijuniranja za SAD, i druge zatvorene u Rusiji zbog špijuniranja za zapadne zemlje.

"Tužitelji i obrana dogovorili su se oko zatvorskih kazni za one koji priznaju krivnju", rekli su izvori, kako navodi Post u online izdanju. Savezna sutkinja u predmetu Kimba Wood treba prihvatiti sporazum tužiteljstva i obrane optuženih.

Američki dužnosnik potvrdio je za Post da su razgovori između dviju vlada o razmjeni špijuna počeli prošloga tjedna, neposredno nakon uhićenja osumnjičenih 27. lipnja. Državni podtajnik William Burns u srijedu se sastao s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejem Kisljakom.

Na pitanje novinara smatra li američka vlada Sutjagina američkim špijunom, glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je na brifingu za novinare u četvrtak rekao: "Mi niječemo da je on špijun".

Dogovorena američko-ruska razmjena špijuna najveća je od Hladnog rata. Iz toga su razdoblja najpoznatije razmjene sovjetskog špijuna Rudolfa Abela Ivanoviča za pilota srušenog špijunskog zrakoplova U-2 Francisa Garya Powersa 1962., te razmjena disidenta Anatolija Šaranskog i još tri osobe, za pet sovjetskih agenata 1986., na mostu između Zapadnog i Istočnog Berlina.

Prema optužnici, većina od 10 uhićenih živjeli su prikriveni u američkim predgrađima s lažnim identitetom, a neke je FBI pratio i prisluškivao od 2002. Uhićeni Rusi su Natalia Pereverzeva i Mihail Kutsik, koji su živjeli u Alexandriji, kraj Washingtona, kao bračni par Patricia Mills i Michael Zottoli. Mihail Semenko, također uhićen u Alexandriji, živio je pod svojim imenom.

U Bostonu je uhićen bračni par koji se predstavljao kao Donald Heathfield i Tracy Lee Ann Foley. Oni su priznali da su Rusi, ali su zatajili prava imena. Ostalih pet optuženika, uključujući i dva bračna para, uhićeni su u New Yorku. Samo jedan od uhićenih, Vicky Pelaez je naturalizirana američka državljanka. Njezin suprug, koji se predstavljao kao Juan Lazaro, je ruski državljanin.

U New Yorku je uhićen i bračni par pod imenima Richard i Cynthia Murphy, te Anna Chapman, atraktivna 28-godišnja ekonomistica koja je prije bila udana za Britanca. Crvenokosa Chapman postala je simbolom špijunske afere u američkim medijima. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 00:21:48
Novi komentar
nužno
nužno