« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Slučaj Hanibal Gadafi:

Švicarski predsjednik ispričao se tati Gadafiju zbog sina

Predsjednik Merz ispričao se Libiji zbog prošlogodišnjeg uhićenja sina Moamera Gadafija što je dovelo do krize u diplomatskim odnosima između dvije zemlje

Hanibal Gadafi
Hanibal Gadafi (arhiva)
Više o

Libija

,

Hanibal Gadafi

,

Moamer Gadafi

,

uhićenje Gadafija

,

Hans-Rudolf Merz

,

diplomatski odnosi Švicarska Libija

,

isprika švicarskog predsjednika

Švicarski predsjednik Hans-Rudolf Merz ispričao se u četvrtak libijskoj vladi za to što su švicarske vlasti prošle godine nakratko pritvorile sina libijskog čelnika Moamera Gadafija, otvorivši time put za normalizaciju diplomatskih odnosa.

"Ispričavamo se za ono što se dogodilo Hanibalu Gadafiju i dvije strane dogovorile su se da će osnovati odbor koji će to razmotriti", rekao je Merz novinarima u Tripoliju.

Libijski premijer Al-Bagdadi Ali Al-Mahmudi rekao je da su dvije zemlje dogovorile "normalizaciju" odnosa, što je Merz potvrdio.

Hanibal Gadafi i njegova trudna supruga Aline uhićeni su u srpnju 2008. u luksuznom hotelu u Ženevi pod optužbom da su tukli dvije kućne pomoćnice iz Tunisa i Maroka.

Ženevsko tužiteljstvo odustalo je od slučaja u rujnu prošle godine kada su tužiteljice povukle tužbu nagodivši se s bivšim poslodavcem.

Švicarska je zbog tog incidenta savjetovala svojim građanima da ne putuju u Libiju, a ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog "alarmantnih" mjera koje je u znak odmazde poduzeo libijski čelnik.

Libija je zbog tog slučaja, među ostalim, uhitila nekoliko švicarskih građana i zatražila zatvaranje švicarskih tvrtki u Libiji. Trgovina između dviju zemalja je zamrla, osobito libijski izvoz nafte u Švicarsku, a ukinute su i zračne veze.

Mladi Gadafi imao je još dva bliska susreta s policijom u Europi, u Francuskoj i Italiji.

Izvor: Hina

20.08.2009. 19:52:57
Novi komentar
nužno
nužno