« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
WTF?!

Švicarska zatvara tržište rada za Hrvate

Švicarska neće potpisati u sadašnjem obliku sporazum kojim se otvara pristup njezinu tržištu rada državljanima Hrvatske

Vesna Pusić dobila je neugodan poziv
Vesna Pusić dobila je neugodan poziv (Arhiva)
Više o

Švicarska

,

referendum

,

rad u Švicarskoj

,

kvote radnika

Švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga je nazvala u subotu hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić da joj kaže kako Bern neće biti u mogućnosti potpisati 'u sadašnjem obliku' bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada, u kojem uživaju građani EU-a, na državljane novih zemalja članica, izjavio je glasnogovornik ministarstva Philippe Schwander za agenciju France presse.

Sommaruga je izvijestila Bruxelles o potrebi revizije sporazuma, kazao je glasnogovornik Philippe Schwander, dodajući da je ministrica rekla kako traži rješenje kojim bi se zajamčilo da Hrvati ne budu diskriminirani.

Švicarci su na referendumu tijesnom većinom izglasali uvođenje kvota za radnike iz Europske unije, što je protivno ugovorima koje Švicarska ima s EU-om.

Bern i Bruxelles 15. su srpnja 2013., 15 dana nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. Upravo su ovih dana dvije strane trebale krenuti u postupak potpisivanja tog protokola, ali jeishod referenduma sve promijenio.

Referendumom od 9. veljače stvorena je 'nova ustavna odredba' te 'Švicarska ne može potpisati sporazum u sadašnjem obliku', rekao je Schwander. EU se zgrozio rezultatom referenduma, argumentirajući da Švicarska ne može birati koje sporazume želi primjenjivati, i obećao preispitati 'odnose u cjelini'.

Veleposlanik EU-a u Švicarskoj Richard Jones zaprijetio je početkom tjedna zamrzavanjem pristupa europskom istraživačkom programu Horizon 2020 teškom nekoliko milijarda eura kao i sudjelovanje u programu za razmjenu studenata ako Švicarska dovede u pitanje sporazum s Hrvatskom, javlja novinska agencija ATS.

Švicarska je vlada u srijedu izdala priopćenje u kojem navodi da će do kraja godine predstaviti prijedlog zakona kojim bi se provela referendumska odluka o ograničavanju broja stranih radnika u toj zemlji. Do kraja lipnja izradit će se provedbeni plan, a do kraja godine zakonski prijedlog koji potom mora potvrditi parlament, stoji u priopćenju.

Od Ministarstva vanjskih poslova zatraženo je da 'odmah stupi u kontakt s institucijama EU i zemljama članicama', kako bi bile upoznate s tijekom procesa, ali i 'zbog razjašnjenja zasebnih interesa obiju strana, u cilju otvaranja novih pregovora'. 

16.02.2014. 11:16:19
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    peder
    18.02.2014. 10:10
    pederi
Novi komentar
nužno
nužno