« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PROŠLE TEST

Švicarci izumili čarape koje se mogu nositi dva tjedna - bez pranja

Superčarape su izrađene od posebne vrste vlakana koja smanjuju trenje na vršcima prstiju i na petama, a odlično apsorbiraju znoj

(Shutterstock/ilustracija)
Više o

čarape

,

Fluorescentne formacije

,

Festival o pravima djece

Švicarski su znanstvenici uz pomoć visoke tehnologije izradili prototip inovativnih čarapa namijenjenih pripadnicima švicarske vojske, koje se, s obzirom na posebna vlakna s metalnim tvarima od kojih su izrađene, mogu nositi tijekom dva tjedna, svaki dan uzastopce - bez pranja, izvijestilo je ministarstvo obrane.

"Superčarape" su izrađene od posebne vrste vlakana koja smanjuju trenje na vršcima prstiju i na petama, odlično apsorbiraju znoj i iznimno su ugodne za nošenje, a isprobalo ih je 60 novaka dobrovoljaca.

"Posebna vrsta raznih vrsta vlakana onemogućuje stvaranje žuljeva na vrhovima prstiju i na petama, dijelovima stopala koji su osjetljivi, jer se ondje nalaze završeci živaca nožnih prstiju, a istodobno je mješavina vlakana od kojih su satkane čarape uspješno upija znoj", stoji u priopćenju što su ga objavili znanstvenici laboratorija EMPA. Čarape koje "dišu" te ne upijaju vlagu ni mirise moći će se nositi dva tjedna bez straha od neželjenih mirisa i gljivica.

Istraživanje je najprije provedeno u zatvorenoj prostoriji u vremenski kontroliranim uvjetima, a potom je, početkom svibnja provedeno istraživanje i na terenu.

"60 novaka dobilo je čizme i deset pari čarapa, koje su izgledale identično, no radilo se o tri različite vrste, o čemu novaci nisu bili obaviješteni. Svakodnevno su, u drugim čarapama, morali prepješačiti 6 km. Nakon testiranja svih čarapa ustanovljeno je da su vojnicima najudobnije bile čarape iz laboratorija EMPA-e. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 13:36:36
Novi komentar
nužno
nužno