« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PUŠTEN

Svi uhićeni iz HAC-a ostaju u Remetincu osim Sapunara

Josipu Sapunaru je ukinut pritvor iako je jedini, osim zbog utjecaja na svjedoke, bio zatvoren i zbog mogućnosti ponavljanja zločina

Svi uhićeni iz HAC-a ostaju u Remetincu osim Sapunara
Svi uhićeni iz HAC-a ostaju u Remetincu osim Sapunara (Damir Krajač/Cropix)
Više o

Jurica Prskalo

,

afera HAC

,

Fimi media

,

Mario Crnjak

,

Josip Sapunar

Članu uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Josipu Sapunaru danas je ukinut istražni zatvor, dok ostala trojica HAC-ovih čelnika osumnjičenih u aferi "Fimi media" ostaju u Remetincu dok se ne ispitaju preostali svjedoci.

Iako je Sapunar jedini, osim zbog utjecaja na svjedoke, bio zatvoren i zbog mogućnosti ponavljanja zločina, USKOK danas nije tražio da se i njemu produlji istražni zatvor. Sapunar je iz Remetinca izašao oko 16 sati, a na slobodi ga je dočekao odvjetnik Veljko Miljević, koji je ranije izjavio da je Sapunar iznosio obranu pred USKOK-ovim istražiteljima i priznao nedjelo koje mu se stavlja na teret.

USKOK je produljenje istražnog zatvora zatražio za bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i dva bivša predsjednika HAC-ove uprave Marija Crnjaka i Juricu Prskala. Crnjakov odvjetnik Željko Žganjer kazao je da bi oni i ranije mogli biti pušteni na slobodu, ako se u međuvremenu ispitaju svi svjedoci koje USKOK želi ispitati o poslovima HAC-a s tvrtkom "Fimi media".

Osumnjičeni se terete za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez javnog natječaja. Sumnja se da su na taj način preko tvrtke "Fimi media" iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je, među ostalim, novac iz HAC-a tvrtka "Fimi media" Nevenke Jurak dobivala za organizaciju otvorenja novih dionica autocesta te razne medijske kampanje, među kojima i za promociju elektronske naplate cestarina. Istraga je dovela i do bivšeg premijera Ive Sanadera za kojeg se sumnja da se udružio s drugim osumnjičenicima u aferi "Fimi medija" zbog nezakonitog izvlačenja novca iz ministarstava i državnih tvrtki. Sumnjiči ga se i za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i tvrtke Dioki. (hina/metro-portal)

16.12.2010. 17:27:39
Novi komentar
nužno
nužno