« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
1. STUDENOGA

Svetkovina Svih svetih i Dušnog dana

Kad se kaže svi sveti, misli se na sve one koji su napravili velika djela ljubavi prema svojim bližnjima i Bogu, bez obzira jesu li službeno proglašeni svetima

Kod Središnjeg križa na Mirogoju uvijek nastane rijeka upaljenih svijeća
Kod Središnjeg križa na Mirogoju uvijek nastane rijeka upaljenih svijeća (Arhiva)
Više o

Josip Bozanić

,

Svi sveti

,

euharistijsko slavlje

,

Dušni dan

,

svetkovina

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić će u poslijepodne predvoditi svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, da bi nakon toga kod Središnjeg križa predvodio blagoslovnu molitvu, a mise će se služiti u svim nadbiskupijama, biskupijama i župama. 

Ako zavirimo u povijest, svetkovina Svih svetih slavi se u kršćanskoj tradiciji od 4. stoljeća nove ere, a postao je službena svetkovina 835. godine odlukom pape Grgura IV. Dan kasnije, 2. studenoga tradicionalno se slavi Dušni dan za kojeg je inicijativu dao sveti Odilon, benediktinski opat iz Clunyja, a obilježava se od početka jedanaestog stoljeća. 

Ova dva dana u godini vjernici se prisjećaju svojih pokojnika i povezuju se s njima u duhu, jačajući svoju vjeru u zagrobni život. Kad se kaže svi sveti, misli se na sve one koji su napravili velika djela ljubavi prema svojim bližnjima i Bogu, bez obzira jesu li službeno proglašeni svetima.

01.11.2012. 09:05:00
Novi komentar
nužno
nužno