« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PRIZNANJE

Sveta Stolica priznala libijski NTC kao legitimnu vlast

Vatikan je poručio da "štedeći libijski narod od novog nasilja potaknutog osvetom, nova vlast što prije mogne pristupiti nužnoj zadaći uspostave mira i obnove na temelju pravde i prava"

Fotografija vijesti
Više o

Vatikan

,

Sveta Stolica

,

rat u Libiji

,

Nacionalno prijelazno vijeće

Svega nekoliko sati nakon vijesti o smrti pukovnika Moamera Gadafija, Vatikan je objavio kako priznaje libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao zakonitog predstavnika libijskog naroda, piše Hina.

Vatikan je istaknuo da "priznaje države, a ne vlade", pa je jasno zašto Sveta Stolica "nije službeno priznala NTC kao libijsku vladu". No "sada kada se NTC konačno ustrojio kao vlada u Tripoliju, Sveta Stolica ga smatra zakonitim predstavnikom libijskog naroda sukladno međunarodnome pravu", dodaje Vatikan u priopćenju.

Komentirajući pogibiju pukovnika Gadafija, Sveta Stolica je ocijenila da se njome "završava preduga i tragična faza krvave borbe za rušenje krutog i represivnog režima".

Sveta Stolica je poželjela da "štedeći libijski narod od novog nasilja potaknutog osvetom, nova vlast što prije mogne pristupiti nužnoj zadaći uspostave mira i obnove na temelju pravde i prava".

Sveta Stolica nema stalnog nuncija u Tripoliju zbog malog broja katolika u toj zemlji (uglavnom su to stranci), već samo apostolskog vikara (u rangu biskupa) u osobi mons. Martinellija.

Vatikan nije tijekom sukoba odobravao vojne operacije u Libiji i neuspješno je pozivao na pregovore između Gadafijevih protivnika i pristaša. Mons. Martinelli koji živi u Libiji više od 30 godina i oštro je osudio NATO-ove napade zbog civilnih žrtava, vratio se u Tripoli prije nekoliko tjedana.

21.10.2011. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno