« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ODVJETNICI:

Švedska krši prava Juliana Assangea

Odvjetnici Juliana Assangea smatraju da postoji realna opasnost da će Švedska osnivača WikiLeaksa izručiti SAD-u

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

WikiLeaks

,

Julian Assange

U ključnim odrednicama buduće obrane Juliana Assangea, njegovi odvjetnici navode "nepoštivanje prava" i "nepošteno ponašanje" prema osnivaču Wikileaksa od strane Švedske, prenosi Hina. 

Pošto se Assange u utorak nakratko pojavio na sudu u Londonu, njegovi su odvjetnici objavili kako postoji stvarna opasnosti da će, bude li izručen u Švedsku, Assange biti poslan u SAD gdje bi mogao biti zatvoren u bazi poput Gauntanama ili osuđen na smrtnu kaznu.

Assangeovi odvjetnici drže da samo švedska državna policija može izdati nalog za izručenje, kaže se u dokumentu na internetskoj stranici odvjetničkog ureda Finers Stephens Innocent.

Oni također ističu da švedska državna odvjetnica Marianne Ny ne traži izručenje kako bi optužila Assangea, već samo radi ispitivanja, a to nipošto ne iziskuje izručenje. Oni drže da je riječ o kršenju prava te da bi bio dostatan samo zahtjev za ispitivanje.

Osumnjičenost za seksualne napade ne može opravdati izrudžbeni zahtjev, naglašavaju njegovi branitelji i ističu da bi zahtjev za ispitivanje u Velikoj Britaniji bio "razumna i prikladna mjera". Nepoštenim također ocjenjuju postupak tužitelja koji je objavio Assangeovo ime u istrazi o silovanju.

11.01.2011. 20:04:03
Novi komentar
nužno
nužno