« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DVA DANA

Svečano obilježeni Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić održao je predavanje o značaju i ulozi Svjetske meteorološke organizacije

(Milivoj Keber/Cropix)
Više o

Svjetski dan voda

,

Svjetski meteorološki dan

,

Svjetska meteorološka organizacija

,

Ivan Čačić

,

DHMZ

Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, i Svjetski dan voda, 22. ožujka, danas su u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu svečano obilježili Državni hidrometeorološki zavod te Hrvatsko meteorološko društvo i Geofizički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Slijedom teme Svjetskog meteorološkog dana "Svjetska meteorološka organizacija - 60 godina službe za vašu sigurnost i dobrobit" predavanje je održao Ivan Čačić, predsjednik Regije šest (za Europu, Kavkaz i Bliski istok) Svjetske meteorološke organizacije, stalni predstavnik Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji i ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Osim o značaju i ulozi Svjetske meteorološke organizacije, Čačić je govorio i o ulozi DHMZ-a i njegovim razvojnim programima usmjerenima na podršku gospodarskom razvoju Hrvatske te zaštitu i poboljšanje kvalitete života njezinih građana.

"I DHMZ kao dio Svjetske meteorološke organizacije pridonosi toj dobrobiti i sigurnosti čovječanstva. Pogotovo je to važno u sve većim rizicima koji se javljaju zbog vremenskih ekstrema, pogotovo vezanih uz globalna zatopljenja, odnosno klimatske promjene", istaknuo je Čačić.

Svjetska meteorološka organizacija i međunarodna meteorološka zajednica svake godine, 23. ožujka, obilježavaju Svjetski meteorološki dan i to u spomen na dan kada je stupila na snagu Konvencija Svjetske meteorološke organizacije godine 1950. Iako danas obilježava 60. rođendan, Svjetska meteorološka organizacija ima svoje korijene iz 1873. kad je osnovana Međunarodna meteorološka organizacija (137. godina).

DHMZ ima 63 godine, no vuče svoje korijene još iz 1851. kada su počela prva mjerenja u Dubrovniku, odnosno 1861., kada su započela prva kontinuirana mjerenja na zagrebačkom Griču. Svjetska meteorološka organizacija je od svog utemeljenja dala velik doprinos na razumijevanju vremena, klime, voda i zraka te u tom pogledu zaštiti ljudskih života, kao što je DHMZ činio za građane Hrvatske.

U sklopu današnje proslave, Hrvatsko meteorološko društvo i ove je godine nagradilo motritelje na meteorološkim postajama DHMZ-a, za posebno dobar rad i izvrsnost u obavljanju motriteljskog posla.

Prva nagrada - srebrnjak, pripala je Ivanu Šikiću, motritelju na klimatološkoj postaji Baške Oštarije. Sedmero motritelja dobilo je drugu nagradu - pretplatu na časopis Priroda. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 17:24:32
Novi komentar
nužno
nužno