« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina
STRAŠNO!

Sve više Hrvata u zoni apsolutnog siromaštva

Zbog dugotrajne gospodarske krize sve više ljudi u Hrvatskoj ulazi u zonu apsolutnog siromaštva, a vlast i političari općenito ne žele se suočiti s tim problemom niti ga rješavati na sustavan i konstruktivan način

Hrvatska je na rubu provalije
Hrvatska je na rubu provalije (Shutterstock)
Više o

Hrvatska

,

siromaštvo

,

granica siromaštva

Predstavljajući Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u RH za prošlu godinu, Milena Romić iz Kuće ljudskih prava rekla je kako se stanje ljudskih prava lani, što se tiče političkog konteksta, nije značajnije poboljšalo.

Ustvrdila je kako je taj kontekst ostao jednako loš, s naslijeđenim problemima, te da unatoč "skromnim bljeskovima" nije došlo do mijenjanja političke paradigme.

"Sve je ubrzo zamagljeno starim podjelama na naše i njihove", poručila je Romić. Istaknula je kako tome pridonose "stari simboli i narativi" koji se, tvrdi, iz godine u godinu nameću hrvatskom društvu. "Ove godine se nametnula slika šatora, koji je nažalost postao prostor i mentalni okvir za razvoj ljudskih prava u Hrvatskoj", rekla je.

Upozorila je kako Hrvatska, iako je Ustavom definirana kao socijalna država, sve više tone u zonu nejednakosti, isključivosti i diskriminacije. Dodala je kako su pojmovi i riječi poput solidarnosti, radničkih prava i jednakosti, totalno prognani iz javnog diskursa te se nalaze na margini.

Kada se uz to pogledaju ranjive i diskriminirane skupine u društvu, onda je stanje još poraznije, naglasila je Romić.

22.05.2015. 08:00:00
Novi komentar
nužno
nužno