« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
PROBLEMI?

Sve veća opasnost od desnog terorizma u Njemačkoj

Nedavno je razbijena desničarska teroristička skupina „Revolution Chemnitz“. Šest osoba je uhićeno. Riječ je o opasnosti koju vlasti još uvijek podcjenjuju, smatra stručnjak Florian Hartleb

Sve radikalnije...
Sve radikalnije... (Arhiva)
Više o

terorizam

,

Chemnitz

,

desničari

DW: Kakva je to skupina "Revolution Chemnitz" i koliko je opasna?

Florian Hartleb: Skupina je otkrivena u ranom stadiju. Nije bilo nikakvog stvarnog terorističkog napada. Nekih akcija je bilo. Sve je trebalo biti dio simboličnog okvira tipičnog za terorizam, na primjer da se za djelovanje izabere Dan njemačkog jedinstva. Zna se i da su neki od predvodnika ranije pripadali desnoekstremističkoj sceni.

Je li ta skupina zaista htjela ni manje ni više nego politički prevrat, ili je sve samo romantika?

To nije netipično. Iz vremena Frakcije crvene armije (RAF) znamo da teroristi proglašavaju socijalne revolucije. Znamo i da terorizam, zbog izbjegličke tematike koja polarizira, predstavlja sve veću opasnost. To se vidi po sve jačoj sceni "Građana Rajha" (desničarska skupina koja ne priznaje Saveznu Republiku Njemačku nego samo Njemačko Carstvo, op. ur.) i da se mogu dogoditi i terorističke akcije, primjerice ako dođe do napada na policajce.

"Revolution Chemnitz" je, izgleda, nedavno nastala od različitih skupina. Je li to bilo spontano ili iza svega stoji neka čvrsta organizacija?

Mnogo toga se još mora istražiti. Ali jasno je da su događaji u Chemnitzu bili okidač za skupinu koja je sad bila spremna djelovati.

Spriječen je veliki napad. Smatrate li da istražitelji, nakon propusta oko skupine NSU (Nacional-socijalističko podzemlje, op. ur.), sada bolje rade?

Načelno imamo problem s desničarskim terorizmom. Mnoga nedjela nisu tumačena kao desničarski terorizam ili su ih vlasti podcijenile. "Revolution Chemnitz" je već treća desničarsko-teroristička skupina u Saskoj koja je otkrivena. Zbog toga ne mogu razumjeti da saski premijer Roland Wöller kaže da je sve pod kontrolom, jer je jedna skupina pravovremeno otkrivena.

Kako definirate desničarski terorizam - po čemu se razlikuje od pojedinačnih napada?

Desničarski terorizam je kada se šalje politička poruka, kada se na primjer radi o veličanju domovine, a kao žrtve se biraju pripadnici etničke manjine od koje se "domovinu želi osloboditi" ili kada se, kao u slučaju skupine iz Chemnitza, proglašava revoluciju.

Je li ovo vrh puno veće ledene sante?

Radi se o pitanju koje se postavlja i u vezi s NSU-om - postoji li okruženje simpatizera koji su znali za to i kakve su veze s desničarsko-ekstremističkom scenom u Saskoj. Zbog rasprave oko izbjeglica i dramatike događaja u Chemnitzu i Köthenu moramo se zapitati, ne prelaze li ti ljudi s riječi na djela i nisu li spremni posegnuti za oružjem i provoditi terorističke napade na izbjeglice ili imigrante. Što duže bude trajao polarizirajući diskurs o izbjegličkoj politici, to je vjerojatnije da će se stvarati ovakve terorističke skupine.

Politolog Florian Hartleb se osobito bavi pitanjima desničarskog ekstremizma i populizma. Četvrtog listopada iz tiska izlazi njegova knjiga "Einsame Wölfe - der neue Terrorismus rechter Einzeltäter"(Vukovi samotnjaci - novi terorizam desnih pojedinačnih terorista).

Piše: Florian Hartleb/DW
04.10.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno