« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
STROGA PRAVILA

Sve nove zgrade moraju imati energetski certifikat

Od 1. travnja investitor nove zgrade dužan je osigurati energetski certifikat prije početka njezine uporabe odnosno puštanja u pogon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/Cropix )
Više o

građevinarstvo

,

zgrade

,

energetski certifikat

Od danas sve zgrade za koje investitori podnesu zahtjev za gradnju moraju imati energetski certifikat izdan prema odredbama pravilnika koji se odnose na energetsko certificiranje novih zgrada, a certifikat moraju osigurati prije puštanja zgrade u pogon, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

"Sve zgrade za koje se od 1. travnja 2010. godine podnosi zahtjev za izdavanje akta temeljem kojega se može graditi moraju imati energetski certifikat izdan prema odredbama pravilnika koji se odnose na energetsko certificiranje novih zgrada. Investitor nove zgrade dužan je osigurati energetski certifikat prije početka njezine uporabe odnosno puštanja u pogon", navodi se u priopćenju ministarstva.

Kad se radi o zgradi čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 metara četvornih i zgradi za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 metara četvornih, investitor je dužan energetski certifikat dostaviti tijelu koje je izdalo rješenje o uvjetima građenja zajedno sa završnim izvješćem nadzornog inženjera.

Kod ostalih zgrada energetski certifikat se prilaže zahtjevu za izdavanje uporabne dozvole.

"Što se tiče postojećih zgrada koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing, one moraju imati energetski certifikat dostupan na uvid kupcu ili najmoprimcu najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo EU", dodaje se.

Ministarstvo navodi i da je obavljena obuka osoba koje će provoditi energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada, a suglasnost za obuku trenutno u Hrvatskoj ima osam javnih znanstvenih i stručnih institucija. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 14:48:07
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ivan
  08.09.2011. 09:41
  Sad energetske certifikate izdaju i privatna poduzeća.
 2. avatar
  Energetski Certifikat
  20.09.2013. 13:19
  Energetski certifikat je vrlo korisan za nove kupce i sve ostale građane jer im daje uvid u njihove domove. Cilj samog energetskog certifikata je da se građane na neki način primora da paze na štednju energije. Veliki je problem što građani nisu dobro informirani i ne znaju da energetski certifikat im ukazuje kako i na koji način mogu uštedjeti i smanjiti potrošnju energije.
Novi komentar
nužno
nužno