« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
obama uporozava

Sve je manje vremena za postizanje nuklearnog sporazuma s Iranom

Čini se da Iran nije odgovorio pozitivno na ono što svi smatraju kreativnim i konstruktivnim pristupom

Fotografija vijesti
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da ponestaje vremena za diplomatsko rješenje spora oko iranskog nuklearnog programa, no ruski predsjednik Dmitrij Medvedev blaži je u kritikama na račun Teherana.

Sjedinjene Države dale su Iranu vremena da odluči hoće li prihvatiti dogovor pod okriljem UN-a koji je trebao ukloniti sumnje da program služi proizvodnji nuklearnog oružja, no sporazum je izazvao brojne primjedbe Teherana, rekao je američki diplomat prije tjedan dana.

Obama je u nedjelju, u izjavi nakon sastanka s Medvedevim na marginama azijsko-pacifičkog summita u Singapuru, rekao da mu ponestaje strpljenja.

"Nažalost, barem zasad, čini se da Iran nije odgovorio pozitivno na ono što svi smatraju kreativnim i konstruktivnim pristupom". "Vrijeme nam istječe", dodao je.

Ponavljajući raniji ruski stav, Medvedev je rekao da bi se mogla upotrijebiti "druga sredstva" ako razgovori ne daju rezultata, no nije pojasnio na što konkretno misli.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima, proces se nije zaustavio, no nismo potpuno zadovoljni načinom na koji se razvija. Ako nešto ne funkcionira kako treba, postoje druga sredstva da stvari pomaknemo naprijed", istaknuo je Medvedev.

"Naš je cilj jasan - transparentni nuklearni program umjesto onoga koji izaziva zabrinutost", rekao je Medvedev. (hina/metro-portal)

 

15.11.2009. 12:32:33
Novi komentar
nužno
nužno