« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
GALAMITE KONSTRUKTIVNO

Svađe produljuju život

Studija je razotkrila da partner koji potiskuje bijes dok se drugi partner na njega ljuti prije umre nego onaj koji izražava svoj bijes

Svađanje produljuje život
Svađanje produljuje život (Shutterstock)
Više o

partneri

,

svađe

,

svađanje

,

produljenje život

Koliko ste se puta posvađali sa svojim partnerom? Možete li svađe izbrojiti na prste jedne ruke? Ili su one toliko učestale da ste se već potpuno navikli na njih? Neprestane svađe  zasigurno ne utječu dobro na spolni život, no poneka svađa tu i tamo ga, kako i sami znate, odlično potakne.

Ne potiskujte bijes

Bilo kako bilo, mi vam pozornost skrećemo na sljedeće: Istraživači sa Sveučilišta Michigan u SAD-u su, kako piše portal Intimatemedicine, utvrdili da svađanje produljuje život, što je dobra vijest usprkos činjenici da je često krivo za loš seksualni život. Studija je razotkrila da partner koji potiskuje bijes dok se drugi partner na njega ljuti prije umre nego onaj koji izražava svoj bijes. Vjerojatno sada razmišljate da smrt onoga koji se ne izjašnjava može biti posljedica brojnih drugih čimbenika, no američki znanstvenici tvrde drugačije. Promatrali su više od 200 parova, a studija je trajala čak 17 godina! Parovi su bili približno jednako stari i dobrog zdravlja. Parove su podijelili u četiri kategorije. U prvoj su kategoriji bili parovi kod kojih oba partnera izražavaju svoje strahove, ljutnju, tugu... U drugu i treću kategoriju su uvrstili one kod kojih jedan partner izražava ljutnju, a drugi je potiskuje i pasivno podnosi partnerove erupcije. U četvrtu su skupinu svrstali parove kod kojih oba partnera potiskuju svoju ljutnju. Ernest Harburg, profesor i nositelj istraživanja konstatirao je: „Parovi kod kojih oba partnera suzdržavaju svoju ljutnju i parovi kod kojih jedan partner šuti prije umru od onih koji izražavaju svoje - mogli bismo to tako nazvati - negativne emocije."

Malo u brojkama

Od svih parova bilo je 26 takvih u kojima su se oba partnera suzdržavala u izražavanju negativnih emocija. U toj je skupini tijekom 17 godina istraživanja bilo 13 smrti. Kod preostalih 166 parova je zabilježen je 41 smrtni slučaj. Veliki postotak umrlih tijekom svađa za svoga života uopće nije izražavao svoje emocije. Podatke o tome na kakav su način umrli, nažalost nisu dostupni. Međutim, svakako je istina da je izražavanje emocija, kako negativnih tako i pozitivnih, prije svega zdravo. Ali prije nego što ponovno iz vas provali bijes, sjetite se da se sve može izraziti i na lijepi način. I tko kaže da se morate izraziti vikom i galamom? Da ste ljuti možete reći i bez bacanja predmeta po sobi. Ako ste vi onaj koji se ljuti dok je vaš partner šutljiv, sjetite se ovog teksta i natjerajte ga da se svađa. I još nešto, neka ta svađa bude konstruktivna. 

12.05.2011. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno