« Život
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
PROBLEMI

Svađanje stvarno - boli

Koliko ste puta čuli da netko kaže kako ga "boli kad čuje"? Možda vam se čini da je to samo stilska figura, no zapravo je bol - stvarna!

Svađanje boli!
Svađanje boli! (Shutterstock)
Više o

fizička bol

,

svađe

,

svađanje

Svađe s partnerom u nekim slučajevima izazivaju stvarnu, fizičku bol, iznenađujući su rezultati istraživanja kojeg su proveli znanstvenici na Sveučilištu Northwestern. 

Tijekom dva desetljeća znanstvenici su svakih pet godina snimali parove koji su sudjelovali u istraživanju, a pred objektivima su odrađivali svoje uobičajene svađe i rasprave. Nakon toga su znanstvenici analizirali razgovore - govor tijela i ton glasa, izraze lica i, posebno, zdravstveno stanje.

Pokazalo se da je ogromnih 80 posto muškaraca koji su imali kraći fitilj i ljutili se tijekom svađa s partnericom razvilo razne simptome kardiovaskularnih bolesti tijekom istraživanja - od boli u prsima preko kratkog daha do ubrzanog rada srca.

S druge strane, u grupi muškaraca koji su se uspjeli suzdržavati tijekom rasprava iste je simptome razvilo bitno manjih 53 posto

Razlozi su jednostavni i, zapravo, očekivani - tijekom svađe raste krvni tlak i ubrzava se rad srca, što kroz godine ima negativan utjecaj na zdravlje srca.

No, i oni koji su se tijekom svađa zatvarali i šutili, izbjegavajući čak i kontakt očima osjećali su bolove u leđima i napetost u mišićima - čak polovica njih. Nasuprot tome, ovakve probleme imala je niti četvrtina eksplozivnih.

Stoga, ako se već mislite svađati ... možda je bolje biti povučen, malo boli u leđima nije ništa prema kardiovaskularnim problemima. Naravno, bolja varijanta je imati otvorenu komunikaciju od samog početka veze i izbjegavati svađe ... definitivno.

15.06.2016. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno