« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ODLIČAN ODAZIV

Sutra završava provedba prvog dijela državne mature

Prema obrađenim podatcima o pristupanju, 99 posto učenika srednjih škola pristupilo je ispitima državne mature

Državna matura
Više o

državna matura

,

srednje škole

,

ispiti

Provedba prvih dijelova ispita državne mature iz Hrvatskoga jezika, materinskih jezika nacionalnih manjina i stranih jezika završava sutra, a na ispite se prijavilo 31.161 učenika četvrtih razreda srednjih škola u Hrvatskoj te 4.683 ostalih kandidata, izvijestio je danas Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, prenosi Hina.

Prema obrađenim podatcima o pristupanju, 99 posto učenika srednjih škola pristupilo je ispitima državne mature, dok je tijekom provedbe ispita zbog kršenja odredbi Pravilnika o polaganju državne mature u srednjim školama i posjedovanja nedozvoljenih sredstava isključeno je pet učenika, po jedan u Bjelovaru, Karlovcu, Osijeku, Puli i Zagrebu.

Kako je objavljeno na mrežnim stranicama Centra, u posljednje vrijeme su im se javljali učenici koji su prošloga tjedna polagali ispite državne mature, tvrdeći da dobivaju telefonske pozive u kojima se netko predstavlja u ime Centra i obavještava ih o propustima u ispitu.

Centar se ogradio od svih takvih poziva i bilo kakvih obavijesti učenicima o rezultatima ispita, istaknuvši da kada budu poznati rezultati ispita, prvi će ih vidjeti učenici osobno na svojim stranicama "Postani-student".

Nakon ispita Centru su se obraćali i učenici koji nisu prepisali odgovore iz ispitne knjižice, oni koji su zabunom esej pisali u list za koncept umjesto u list za čistopis, ili pak oni koji nisu stigli prepisati esej s lista za koncept na list za čistopis. Također, navodi se, mnogi pozivi učenika odnosili su se na pitanja o tome hoće li im esej biti poništen ako su prekoračili broj riječi i napisali više od zadanoga broja.

Podsjeća se da su na mrežnim stranicama Centra objavljena "Najčešće postavljena pitanja i odgovori", s odgovorima na pitanja koja su nakon ispita stizala u Centar, i svakodnevno se nadopunjuju, te se poziva učenike da prvo tamo potraže odgovore na svoje pitanje ili nedoumicu.

Učenici koji na tom mjestu nisu našli odgovor svoje molbe i pitanja mogu poslati na e-mail adrese molba@ncvvo.hr i ncvvo@ncvvo.hr

Centar je zaprimio i nekoliko anonimnih dojava učenika i roditelja o sumnjama u prepisivanje u nekim školama, odnosno da su u tim školama dežurni nastavnici dozvolili dogovaranje učenika tijekom pisanja ispita. Prema svakoj dojavi u škole su upućene osobe koje su obavile nadzor, a od škola je zatraženo pismeno očitovanje o istome, ističe se.

Centar je bio obaviješten i da su neki učenici dobili telefonske pozive osoba koje su se predstavile kao djelatnici Centra i u kojima ih obavještavaju o poništenom ispitu kojega su pisali, o čemu je objavljen demantij na mrežnim stranicama.

Drugi dio državne mature polagat će se od 23. svibnja do 6. lipnja, a rezultati ispita trebali bi biti poznati u srpnju.

11.04.2011. 18:07:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    12.04.2011. 07:48
    Učenici strukovnih škola su i dalje u neravnopravnom položaju, a o tome se izgleda nitko ne smije izjasniti. Ministarstvo ima svoju politiku, politiku "zakona šutnje".
Novi komentar
nužno
nužno