« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
4. LISTOPADA

Sutra se obilježava Međunarodni dan zaštite životinja

Prema podatcima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a uglavnom ih ugrožava čovjek

Međunarodni dan životinja obilježava se 4. listopada
Međunarodni dan životinja obilježava se 4. listopada (Shutterstock)
Više o

ugrožene vrste

,

životinje

,

Mrtve duše

Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada obilježava se svake godine kako bi se istaknula važnost životinja i odnosa prema njima. Prvi je put taj dan obilježen 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama.

Po podatcima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a uglavnom ih ugrožava čovjek. Pred izumiranjem su tako morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi. U Hrvatskoj, u čijim očuvanim staništima obitava velik broj životinjskih svojta ugroženih u Europi, strogo je zaštićen velik broj vrsta iz skupine sisavaca poput vuka i risa, sve vrste šišmiša, dvije vrste dupina u Jadranu, te sve vrste dupina i kitova koji se u njemu slučajno zateknu. Uz sisavce, zaštićen je i velik broj ptica, gmazova, vodozemaca, slatkovodnih i morskih riba, te brojni beskralješnjaci, ističu u Državnom zavodu za zaštitu prirode.

Ugrožene životinje u Hrvatskoj štiti zakon, koji, primjerice, propisuje 50 kuna kazne ako se kod nekoga nađe jedan prstac, a sa 100 tisuća kuna bio bi kažnjen netko ako bi ubio sredozemnu medvjedicu.

U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više. Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti i u njoj je poznato oko 38.000 vrsta, no pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, čak do 100 tisuća, ističu u Državnom zavodu za zaštitu prirode. U posljednjih nekoliko godina, primjerice, registrirano je 198 novih svojti kopnenih beskralješnjaka, 146 slatkovodnih i 20 svojti morskih beskralješnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste slatkovodnih riba. To pokazuje da je stvarna biološka raznolikost u Hrvatskoj mnogo veća nego što pokazuju službeni podatci, navode u Državnom zavodu za zaštitu prirode. (hina/metro-portal)

03.10.2010. 11:56:00
Novi komentar
nužno
nužno