« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
NJEMAČKA VLADA UPOZORAVA

Surfanje Internet Explorerom je nesigurno

Korisnici se upozoravaju da nađu alternativni preglednik kako bi zaštitili svoju sigurnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Microsoft

,

surfanje

,

sigurnost

,

pogreška

,

Internet Explorer

Upozorenje Federalnog ureda za sigurnost informacija došlo je nakon što je Microsoft priznao kako je IE najslabija karika u nedavnim napadima na sustave Googlea. Iz Microsofta su odbacili ova upozorenja tvredeći kako je rizik sigurnosti običnih korisnika nizak te da novi preglednik maksimalno smanjuje rizik. Ipak, njemačke vlasti smatraju kako čak ni to nije dovoljno da učini IE potpuno sigurnim.

Thomas Baumgaertner, glasnogovornik Microsofta u Njemačkoj, tvrdi da iako je kompanija svjesna upozorenja, ne slažu se s njim jer su napadi na Google izvedeni od strane "visoko motiviranih osoba po vrlo specifičnom programu." "To nisu bili napadi protiv običnih korisnika, stoga nema razloga da se diže panika", dodaje Baumgaertner.

Microsoft objašnjava kako se rupa u sigurnosnom sustavu preglednika može zatvoriti tako da se postavke prilagode na "najviši" stupanj, premda će to ograničavati surfanje i pristup mnogim stranicama.

No, Graham Cluley iz Sophosa, kompanije koja se bavi razvojem antivirusnih programa, objašnjava da unatoč tvrdnjama iz Microsofta, ovo se upozorenje može primijeniti na verzije preglednika 6,7, i 8, ali i da su instrukcije o iskorištavanju pogreške u sustavu preglednika dostupne na internetu. "Microsoft još uvijek nema rješenja za ovaj problem, a upravo na temelju njega izvedeni su napadi na Google prošli tjedan."

Microsoft tradicionalno izdaje sigurnosnu nadogradnju jednom mjesečno, a iduća je planirana za 9. veljače. Ipak, glasnogovornik kompanije izjavio je kako programeri užurbano rade na rješavanju problema.

17.01.2010. 18:15:31
Novi komentar
nužno
nužno