« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SAVRŠEN VID

Supernaočale za kratkovidne i dalekovidne

Izraleski znanstvenik slučajno je izgrebao staklo na svojim naočalama i došao do revolucionarnog otkrića

Naočale
Naočale (Shutterstock)
Više o

oči

,

kontaktne leće

,

vid

,

leće

,

naočale

,

drama

Svaka treća osoba u razvijenim zemljama pati od kratkovidnosti. Problem s godinama postaje veći kada se uz kratkovidnost počinje javljati i dalekovidnost, a time i potreba za stalnim mijenjanjem naočala u različitim svakodnevnim situacijama. Umjesto dva para naočala i skupih (često manjkavih) bifokalnih stakla, izraelski znanstvenik Zeev Zalevsky izumio je cjenovno pristupačna stakla za jasan vid na dva rastojanja.

>>Kako sačuvati vid ispred računala

Zeev Zalevsky je stručnjak za medicinu i nanotehnologiju na Sveučilištu Bar-Ilan u Ramat Ganu koji je iz standardne leće za naočale stvorio visoko učinkovit instrument za lom svjetlosti. Pritom je leće potrebno izgrebati mrežom s 25 krugova čije su linije duboke jedan, a široke nekoliko mikrometara. "Točna širina ovisi o veličini i obliku leće", objašnjava Zalevsky.

"Uklesani krugovi svjetlo ne skupljaju u jednoj točci već tvore svojevrsni kanal. Na taj način je vid uvijek oštar, bez obzira na udaljenost promatranog predmeta", tvrdi znanstvenik i naglašava da je prvih 12 ispitanika nakon početkom razdoblja prilagodbe oduševljeno naočalama.

>>Japanci izmislili naočale koje prevode strane jezike

Učinkovitost stakla ne osporavaju ni kritičari, iako napominju da stakla stvaraju tzv. destruktivnu interferenciju - brijeg jednog vala svjetla poklapa se s dolom drugog vala i oni se poništavaju te dolazi do poremećaja u kontrastu. "Mozak mora izjednačiti taj nedostatak što iziskuje dodatan napor", kaže Pablo Artal sa Sveučilišta Murcia.

"Mozak vrlo brzo rješava problem kontrasta i tako doprinosi jasnom vidu. Ispitanici su se u najkraćem razdoblju priviknuli na nova stakla i nisu imali nikakvih problema", odgovara Zalevsky koji intenzivno radi na daljnjem usavršavanju leća.

10.10.2010. 18:32:00
Novi komentar
nužno
nužno