« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
JUŽNI VAZIRISTAN

Sukobi pakistanske vojske i talibana ne jenjavaju

Od početka velike protutalibanske ofenzive poginulo je oko 30 vojnika i više od 200 pobunjenika

(Getty Images)
Više o

Pakistan

,

talibani

,

ofenziva

,

Južni Vaziristan

Najmanje 11 vojnika i 40 pobunjenika poginulo je u žestokim sukobima u nemirnoj pokrajini Južnom Vaziristanu na sjeverozapadu Pakistana, objavili su vojni dužnosnici, prenose u ponedjeljak svjetske novinske agencije.

Pakistanska vojska je prije deset dana pokrenula veliku ofenzivu protiv talibanskih pobunjenika koji su utočište pronašli u izoliranom planinskom području uz granicu s Afganistanom.

Vojska je počela ofenzivu pošto su pobunjenici tijekom listopada izveli niz bombaških napada diljem zemlje, među kojima i napad na vojni stožer u Ravalpindiju u kojem je poginulo tridesetak osoba.

Kako prenosi njemačka agencija dpa, više od 30 tisuća pakistanskih vojnika u ratu je, procjenjuje se, s oko 10 tisuća pobunjeničkih boraca.

Vojska je priopćila da je zauzela strateški važno selo Garlai i obližnje planinske vrhove, te još više potisnula talibanske snage prema afganistanskoj granici. Tijekom vikenda vojska je nakon višednevnih bitaka zauzela i strateški grad Kotkai. Vojni dužnosnici su rekli da je od početka ofenzive u Južnom Vaziristanu poginulo 30 vojnika i više od 200 pobunjenika.

Dok se pakistanska vojska sve više približava središnjim dijelovima tog teritorija pod talibanskim nadzorom, pobunjenici su proširili sukobe i na obližnje pokrajine kako bi oslabili pritisak, prenosi Reuters.

Više desetaka pobunjenika napalo je u ponedjeljak vojnu nadzornu točku u pokrajini Bajauru. Pritom su poginula četvorica vojnika, a istodobno su napadnuta i vojna uporišta u Sjeverozapadnoj pokrajini. (hina/metro-portal)

26.10.2009. 20:10:25
Novi komentar
nužno
nužno