« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
UPS!

Sudska tužba protiv svemoćne američke Udruge vlasnika oružja

U borbi protiv NRA su već slomili zube i neki američki predsjednici. Trump je njihov veliki zagovornik, ali sad je podignuta tužba protiv te organizacije. Ne zbog oružja, nego zbog masovne pronevjere novca u čelništvu

Kako će to proći?
Kako će to proći? (Arhiva)
Više o

oružje

,

NRA

Moć i utjecaj američke National Rifle Association (NRA): nakon svakog pokolja i pucnjave u američkim školama ili u javnosti, redovito uspijeva vezama u političkim krugovima spriječiti oštrije zakone o posjedu oružja, pozivajući se na ustavno pravo koje Amerikancima jamči pravo posjedovanja vatrenog oružja. Naravno da je tu i golemi novac proizvođača vatrenog oružja i podrška političara saveznih država gdje građani "vole" oružje.

Ali formalno, makar je njegovo sjedište u Virginiji, NRA je registriran kao neprofitna organizacija u New Yorku tako da spada u nadležnost tamošnjih sudova. A ta savezna država nipošto nije tako naklonjena činjenici da toliko vatrenog oružja ima po ulicama -  nerijetko u krivim rukama. Nakon istrage koja je trajala 18 mjeseci glavna državna odvjetnica Letitia James je podigla tužbu protiv čelnika ove organizacije, optužujući ih za pronevjeru milijuna dolara koje su potrošili na luksuzna putovanja i za osobne potrebe.

Državna odvjetnica New Yorka Letitia James. Tu je u pitanju očiti kriminal, ali naravno da ima veze i njena politička pripadnost, činjenica da je iz New Yorka - ali i spol i boja kože. Jer upravo su to najčešće i žrtve...

"NRA misli kako je iznad zakona"

"NRA je prepun pronevjere i zloupotrebe položaja zbog čega danas tražim raspuštanje ove organizacije, jer nikakva organizacija ne može biti iznad zakona", izjavila je James. Ne samo u New Yorku: tužba je podignuta i u Washingtonu gdje je sjedište dobrotvorne zaklade ove organizacije.

Državna odvjetnica optužuje čelnika NRA Wayne LaPierrea i četiri najviša predstavnika te organizacije da su koristili novac udruge i za troškove kao što je ljetovanje na Bahamima i privatne avione. Samo LaPierre je od novca udruge spiskao 3,6 milijuna dolara, kako za odlazak na safari i za osam letova na Bahame privatnim avionom gdje je ljetovao na jahti jednog poduzetnika koji je poslovno povezan s organizacijom NRA - naravno, besplatno. Ali novac NRA se trošio i za korupciju, a i na isplate bivšim djelatnicima kako bi šutjeli. Istražitelji su utvrdili kako u blagajni organizacije po knjigama u samo posljednje tri godine nedostaje oko 64 milijuna dolara (oko 54 milijuna eura).

Novac je odlazio i za podršku trenutnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu: prema podacima organizacije Center for Responsive Politics, ova organizacija ili poduzeća koja stoje iza nje su preko NRA podržale Trumpa s preko 30 milijuna dolara. Utoliko to jest i političko pitanje: Letitia James je članica američkih demokrata i kaže kako si je NRA zbog svojih političkih veza umislio da je nedodirljiv dok je stvarao kulturu gdje se kršenje i načela neprofitne organizacije i samih zakona može kršiti po volji. "Utjecaj NRA je bio toliko moćan da se desetljećima nisu provjeravale njegove financije, dok su njegovi čelnici milijune dolara trpali u svoje džepove", izjavila je državna odvjetnica.

"Neka presele u Teksas"

Utoliko je i odgovor NRA bio politički: žale se kako je ova tužba "promišljen i neutemeljen napad" na organizaciju i na "ustavno pravo posjeda oružja". "Mogli ste namjestiti svoj sat dok ste ovo gledali: istraga je trebala doći do vrhunca upravo kad počinje predizborna bitka u 2020.", izjavio je predsjednik NRA Carolyn Meadows.

Usprkos svim pozivima na domoljublje i pravo zajamčeno Ustavom, u konačnici je i za NRA najvažnije samo jedno: golemi novac s domaćeg tržišta vatrenim oružjem, bez obzira na pokolje koji se uvijek iznova događaju.

No i glavni državni odvjetnik Washingtona Karl Racine u svojoj tužbi zbog pronevjera u humanitarnoj zakladi NRA upozorava kako zakon od takvih zaklada traži da "budu na dobrobit javnosti, a ne da podržavaju političke kampanje, lobiranje ili za privatne interese."

Nakon podizanja tužbe se odmah oglasio i američki predsjednik Trump na Twitteru kako je tužba protiv NRA "užasna stvar". Predložio je organizaciji neka presele u Teksas gdje će moći "živjeti veoma dobar i lijep život".

No djelo pronevjere i utaje poreza u SAD-u već tradicionalno nije tužba s kojom se olako prolazi i tu će NRA trebati dobre odvjetnike koji bi spasili opstanak organizacije. Dobro je poznat upravo bizarni slučaj mafijaša Al Caponea koji u ono doba nije dospio u zatvor zbog bezbrojnih ubojstava i kriminala, nego "samo" zbog utaje poreza - i bio osuđen na doživotni zatvor. 

08.08.2020. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno