« Biznis
objavljeno prije 14 godina
NEMA POMOĆI

Sudbina njemačkog Opela je neizvjesna

Njemačka savezna vlada odbacila je Opelov zahtjev za državnim kreditnim jamstvima od 1,1 milijarde eura

Opel
Opel (Getty Images)
Više o

General Motors

,

Opel

,

Njemačka vlada

Na sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel (Krsćansko-demokratska unija CDU) s predsjednicima vlada četiriju njemačkih saveznih zemalja, u kojima se nalaze tvornice automobilske industrije Opel, u četvrtak nije postignut konačan dogovor o novčanoj pomoći savezne vlade tom automobilskom proizvođaču.

"Duboko sam razočaran", reagirao je predsjednik savezne zemlje Porajnja-Falačke (Rheinland-Pfalz) Kurt Beck na stajalište savezne vlade koja je u srijedu odbacila Opelov zahtjev za državnim kreditnim jamstvima od 1,1 milijarde eura. Beck je zajedno s čelnicima ostalih triju saveznih zemalja u kojima se nalaze Opelove tvornice, Sjeverne Rajne-Westfalije, Hessena i Tiringije, najavio spremnost na pružanje pomoći Opelu na razini saveznih zemalja.

"Naš je cilj da se nijedna Opelova tvornica u Njemačkoj ne zatvori", rekao je predsjednik vlade Sjeverne Rajne-Westfalije Juergen Ruettgers. Savezne zemlje su najavile da će poduprijeti Opel u preustroju radi smanjenja troškova i opstanka na tržištu.

Savezni ministar gospodarstva Reiner Bruederle u srijedu je odbio odobriti državnu pomoć Opelu. Odluku je obrazložio činjenicom da vlasnik Opela, američki koncern General Motors, u međuvremenu posluje s dobitkom te da je u stanju sam snositi troškove reforme.

Angela Merkel je nakon toga izjavila da "zadnja riječ glede pomoći Opelu još nije izrečena" te najavila susret s predsjednicima vlada saveznih zemalja. Stoga se očekivalo da će Merkel promijeniti odluku središnje vlasti glede pomoći Opelu, no to se nije dogodilo. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 18:26:00
Novi komentar
nužno
nužno