« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
RADIKAL U HAAGU

Sudac Antonetti: Šešelja je trebalo čak osloboditi po nekim točkama

Predsjedavajući sudac kazao je kako smatra da Šešelj nije bio član udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj (Getty Images)
Više o

Haag

,

Vojislav Šešelj

,

Jean-Claude Antonetti

Predsjedavajući haaškog sudskog vijeća u predmetu "Šešelj" Jean-Claude Antonetti, obrazlažući svoje izdvojeno mišljenje od odluke sudskog vijeća da odbije zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za oslobađanjem, kazao je u srijedu kako smatra da postoji temelj za djelomično oslobađajuću odluku, prenosi Hina.

Raspravno vijeće u srijedu je odbilo zahtjev za oslobađanjem Šešelja jer je ocijenilo, nakon što su tužitelji završili svoj dio dokaznog postupka, da dokazi podupiru tvrdnje tužitelja da je Šešelj poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Oni su zaključili da postoji dovoljno dokaza za taj oblik odgovornosti pa nisu razmatrali postoje li temelji i za druge oblike Šešeljeve odgovornosti poput njegova sudjelovanja u planiranju zločina kroz sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Antonetti je kazao kako nije suglasan s takvim pristupom te da je trebalo razmotriti i druge oblike odgovornosti.

Predsjedavajući sudac kazao je kako smatra da Šešelj nije bio član udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, za što ga tereti tužiteljstvo, a obrazloženja svoga stajališta iznijet će u četvrtak.

"Ne slažem se s odlukom druga dva člana vijeća da nije moguće donijeti djelomično oslobađajuću presudu", rekao je Antonetti dodajući da bi bilo besmisleno da Šešelj mora iznositi protudokaze za nešto što tužitelj nije dokazao. On je pri tom podsjetio da su suci primjerice u predmetu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika donijeli oslobađajuće odluke u odnosu na dio optužnice koji se bavi zločinima u BiH jer su zaključili da nema dovoljno dokaza.

Antonetti je kazao i kako su neki zločini iz optužnice nedovoljno dokazani, te da je sudbina nekih žrtava ostala nerazjašnjena. Također ocijenio je i da u nekim slučajevima nije jasno dokazana uzročno-posljedična veza Šešeljevih govora i kasnije počinjenih zločina.

04.05.2011. 19:06:00
Novi komentar
nužno
nužno