« Svijet
objavljeno prije 14 godina
USPRKOS ZAGAĐENJU

Sud odbacio moratorij na bušenje nafte u Meksičkom zaljevu

Savezni sud u Louisiani odlučio je da se bušenja ne smiju zabranjivati jer američka vlada nema dokaze da štete Meksičkom zaljevu

naftna mrlja Meksički zaljev moratorij
naftna mrlja Meksički zaljev moratorij (MWN)
Više o

BP

,

Meksički zaljev

,

naftna mrlja

,

deepwater horizon

,

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

,

Hrvoje Kečkeš

,

prosvjed br

Savezni sudac u New Orleansu, u američkoj saveznoj državi Louisiani, u utorak je blokirao šestomjesečni moratorij na istražna bušenja nafte u dubokim vodama Meksičkog zaljeva, na što je Bijela kuća najavila žalbu.

Sudac Martin Feldman izrekao je preliminarnu zabranu moratorija, koji je zaustavio radove na svim bušotinama na dubini većoj od 500 metara i spriječio izdavanje novih dozvola za bušenje.

Predsjednik Barack Obama uveo je moratorij nakon eksplozije na naftnoj bušotini Deepwater Horizon, ispred obale Louisiane 20. travnja. U eksploziji je poginulo 11 radnika, a kasnije potonuća platforme dovelo je do oštećenja podvodnih instalacija na bušotini i izazvalo najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a.

>> Naftna mrlja je napad na američku obalu, ljude i gospodarstvo

Odvjetnik ministarstva pravosuđa Brian Collins rekao je u ponedjeljak kako je moratorij potreban, dok dužnosnici provjeravaju sigurnost na bušotinama.

Skupina tvrtki koja osigurava plovila i opremu za naftnu industriju u Meksičkom zaljevu, podnijela je tužbu protiv Obamine administracije, tvrdeći kako vlada nema dokaza da postojeće operacije prijete akvatoriju Meksičkog zaljeva, te zatražila da sud proglasi moratorij nevažećim i neprovedivim.

>> Eksplozija metana u Meksičkom zaljevu mogla bi zbrisati čovječanstvo

Sudac Feldman je proglasio "nevažećim odluku agencije da se zabrani bušenje na dubini od preko 500 metara", navodeći u obrazloženju kako ona "ne može opravdati nemjerljiv utjecaj na tužitelje, lokalno gospodarstvo, regiju Zaljeva, te današnji ključni aspekt dostupnosti domaće energije u SAD-u".

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da će se vlada odmah žaliti na to rješenje saveznom žalbenom sudu.

Steve Newman, predsjednik uprave tvrtke Transocean, koja je izvodila bušenje na BP-ovoj bušotini Deepwater Horizon, izjavio je da podržava okončanje moratorija, a potporu blokiranju moratorija dao je i republikanski guverner Louisiane Bobby Jindal, iako je naftna mrlja najteže zagadila priobalje te države. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 08:07:24
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    23.06.2010. 08:27
    eto još jedan dokaz kako veliki novac kontrolira sve i ne odustaje, pa makar to značilo totalno uništenje :-P
Novi komentar
nužno
nužno