« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
APEL IZVRŠNOJ VLASTI

Suci ne žele niže plaće

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) protivi se dijelu prijedloga antirecesijskih mjera.

Đuro Sessa, predsjednik UHS
Đuro Sessa, predsjednik UHS (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

antirecesijske mjere

,

smanjenje plaća

,

Udruga hrvatskih sudaca

,

UHS

,

Đuro Sessa

,

sudbena vlast

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je danas da je protiv prijedloga da se u sklopu proturecesijskih mjera i sucima smanje plaće te pozvala izvršnu i zakonodavnu vlast da odustanu od te namjere.

U UHS-u tvrde da je sucima od 2000. dva puta smanjena plaća i da im se već devet godina ne priznaju prava koja im pripadaju po Zakonu o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Smatraju da će smanjenje plaća sigurno dovesti do još većeg odljeva iskusnih sudaca iz sudstva što, po njihovom mišljenju, može imati i dalekosežne posljedice na reformu pravosuđa.

U UHS-u kažu da od svih korisnika državnog proračuna jedino predstavnici sudbene vlasti nisu bili obavješteni o Vladinim mjerama niti su imali priliku iznijeti svoje stavove.

"Odluka se donosi bez da se sudbena vlast obavijesti o eventualnim koristima koja će takva mjera donijeti, pa se s pravom može sumnjati u koristi, osim promidžbenih, koje ovakva odluka Vlade RH ostvaruje", stoji u priopćenju predsjednika UHS-a Đure Sesse.

Sudačka udruga predlaže da se prije donošenja odluke o smanjenju plaća provedu konzultacije s predstavnicima sudbene vlasti, da se javnost i sudbena vlast konkretno obavijeste o tome postoji li ikakva proturecesijska korist od takve mjere te procijeni njena opravdanost, imajući u vidu dalekosežne štete po sudbenu vlast koje ona, tvrde u UHS-u, nedvojbeno donosi.

"Konačno, apeliramo na izvršnu i zakonodavnu vlast da pokažu čvrsto opredjeljenje za poštivanje ustavnih i europskih načela o sudbenoj vlasti te odustanu od smanjivanja plaća sudaca i time doprinesu vjerodostojnosti sudbene vlasti te pokažu koji je stupanj važnosti, neovisnosti, samostalnosti i nepristranosti sudbene vlasti u RH", stoji na kraju priopćenja UHS-a.

Vlada je jučer Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kako bi svojom uredbom, osim plaća državnih dužnosnika, mogla smanjiti i sudačke plaće. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 16:55:58
Novi komentar
nužno
nužno